Nyheter

S:ta Eugenia stänger kyrkan för besökare

Katolska församlingen väljer att tillämpa lagen om åtta personer strikt

Efter kritik mot för stora folksamlingar väljer den katolska församlingen S:ta Eugenia nu att stänga kyrkan helt för besökare.
“Vi har undersökt olika alternativ, men kommit fram till att ingen annan väg är möjlig”, skriver kyrkoherden Dominik Terstriep.

S:ta Eugenia katolska församling i Stockholm har tidigare fått kritik för att upp till 100 personer har kunnat samlas samtidigt under kyrkans mässor. Det har skett när besökare har kommit till kyrkan trots att mässorna inte ska ha varit utlysta. Nu har församlingen vidtagit åtgärder för att undvika liknande situationer i framtiden.

Diskuterat med ledning

Kyrkoherden Dominik Terstriep säger att församlingen har valt att tolka lagen om maximalt åtta personer vid gudstjänster strikt och vill därför undvika att fler än åtta personer vistas samtidigt i kyrkan över huvud taget.

“Mot bakgrund av detta tvingas vi ta detta beslut [att stänga kyrkan], skriver Dominik Terstriep i ett mejl till Dagen.

I ett inlägg på hemsidan på utvecklar kyrkoherden resonemanget och skriver att församlingen har diskuterat det med Katolska kyrkans ledning.

“Detta beslut har fattats i samråd med medbröderna i Stockholm, vilka har involverat såväl Stiftets som de tyska jesuiternas provinsföreståndares högsta ledning om att strikt tillämpa åttaregeln.”

S:ta Eugenia i Stockholm.

Stängt för besökare

Kyrkoherden meddelar att det innebär att kyrkan är stängd för besökare under hela dagen, även för enskild bön.

“Vi har ett sådant tryck på kyrkan på grund av vårt centrala läge och vår storlek. När vi håller kyrkan öppen, blir det för det mesta flera än åtta personer”, skriver Dominik Terstriep.

Kyrkans mässor kommer dock att även i fortsättningen sändas direkt på nätet, meddelar församlingen, som hoppas att stängningen inte behöva vara länge.

“Naturligtvis ska vi följa utvecklingen för att se när vi kan göra förändringar så fort det är möjligt”, skriver Dominik Terstriep.

---

Fakta: Coronarestriktioner

  • Enligt den nuvarande lagen får det inte samlas fler än åtta besökare under en gudstjänst.
  • Däremot får kyrkor hålla öppet för besökare – så länge avstånd kan hållas – när det inte är gudstjänst.
  • Enligt ett nytt lagförslag, som regeringen skickade på remiss på onsdagen, ska det bli lättare att frångå regeln om åtta personer vid sammankomster och anpassa det tillåtna antalet besökare efter exempelvis lokalstorlek.

---

Fler artiklar för dig