Nyheter

Församling fick rätt i domstol – sålde hus av misstag

Svea hovrätt ändra dom i Stockholms tingsrätt

Domkyrkoförsamlingen i Stockholm äger enligt Svea hovrätt fortfarande en del av en fastighet i Gamla stan. Domen innebär dessutom att församlingen slipper betala flera miljoner kronor i rättegångskostnader.

I början av 2000-talet skrev domkyrkoförsamlingen i Stockholm och företaget Androm AB på ett köpekontrakt om en fastighet i Gamla stan. Men 2013 uppdagades det att säljaren och köparen hade olika åsikter om vad som de facto ingick i affären. Domkyrkoförsamlingen hävdade å sin sida att de hade sålt en del av fastigheten bestående av ett gårdshus på 54 kvadratmeter. Androm AB hävdade å sin sida att de hade köpt hela fastigheten, däribland gårdshuset, men även ett betydligt större och mer värdefullt gathus.

Detta ledde till att domkyrkoförsamlingen stämde Androm AB.

Kontraktshandlingarna saknade regleringar

Hösten 2018 slog Stockholms tingsrätt fast att Androm AB var den rättmätige ägaren till hela fastigheten, men domen överklagades och nu har Svea hovrätt kommit fram till en helt annan slutsats. I domen, som kom på måndagen, står det att domkyrkoförsamlingen fortfarande är ägare till det så kallade gathuset – som parterna har tvistat om.

Trots att det i köpehandlingarna står att Androm AB förvärvade fastigheten (inte bara delar av fastigheten) menar hovrätten att omständigheterna talar för att varken domkyrkoförsamlingen eller Androm AB hade för avsikt att överlåtelsen skulle omfatta hela fastigheten. Hovrätten nämner bland annat köpesumman på 550 000 kronor samt att det varken reglerades i kontraktshandlingarna hur gathuset skulle avskiljas från gathuset på grannfastigheten eller hur löpande hyresavtal som sträckte sig över fastighetsgränserna skulle hanteras.

“Misstag och villfarelse”

Hovrätten skriver sammanfattningsvis att avsikten med affären var att överlåtelsen endast skulle avse den del av fastigheten som omfattar gårdshuset. “Köpehandlingarna har därmed i det avseendet av misstag och villfarelse fått en ordalydelse som avviker från parternas avsikt.”

I tingsrätten dömdes domkyrkoförsamlingen att betala Androm AB:s rättegångskostnader på 1,7 miljoner kronor. I och med hovrättens dom slipper domkyrkoförsamlingen denna kostnad och i stället ska Androm AB betala domkyrkoförsamlingens rättegångskostnader i såväl tingsrätten som hovrätten – totalt närmare 3,4 miljoner kronor.

Fler artiklar för dig