Nyheter

Utredning av Carl Lentz och Hillsong i New York visar på brister

Samtidigt har församlingen fått nya ledare

En utredning av Hillsong i New York – samt dess tidigare pastor Carl Lentz – visar enligt Hillsongs grundare Brian Houston att församlingen inte har levt upp till Hillsongs grundläggande tro och kultur på flera viktiga områden. Samtidigt är det nu klart vilka som efterträder Carl Lentz och hans hustru.

I november förra året, efter att Carl Lentz hade tvingats lämna Hillsong i New York efter bland annat en otrohetsaffär, anlitades en advokatbyrå i New York. Uppdraget var att utreda situationen i församlingen och nu har slutsatserna presenterats för Hillsongs globala ledning.

“Det finns en hel del saker som vi behöver jobba med i Hillsong East Coast”, skriver Brian Houston, enligt The Roys Report, i ett mejl till församlingen i New York.

I mejlet, som skickades på fredagen, beklagar Brian Houston att han inte agerade tidigare. Samtidigt betonar han att majoriteten av de anställda, samt församlingens volontärer, har agerat beundransvärt hela tiden.

Betydande strukturella förändringar

Brian Houston ger inte några konkreta exempel på brister som utredningen har visat och han nämner inte heller något om utredningen kommer att bli offentlig. Däremot klargör han att det kommer att genomföras “betydande strukturella förändringar” samtidigt som nya arbetssätt ska implementeras för att komma till rätta till de påtalade bristerna.

När det gäller den nu avslutade utredningen skriver Brian Houston att advokatfirman har fått obegränsad tillgång till relevanta dokument från församlingen. Dessutom har alla intervjuade garanterats anonymitet.

Brian Houston

Klart med nytt pastorspar

Det sistnämnda är dock något som har ifrågasatts. Den tidigare medlemmen Janis Lagata har tidigare sagt till The Roys Report att individer som ville prata med utredarna var tvungna att gå via Darren Kiddo, chef för Hillsongs internationella verksamhet, något som hon menade upplevdes som skrämmande.

Som ett led i förändringsarbetet har en stor nyhet redan presenterats. I samband med söndagens predikan meddelade nämligen Brian Houston att Chrishan och Danielle Jeyaratnam, för närvarande pastorer vid Hillsongs campus i Perth, Australien, kommer att ta över som huvudpastorer i New York.

Fler artiklar för dig