Nyheter

Rapporten om Ravi Zacharias visar på lögner och övergrepp

Överväldigande bevis när oberoende jurister undersökte apologetens leverne

Den hyllade apologeten Ravi Zacharias eftermäle har gått från ljust till nattsvart. Efter anklagelser om sexuella överträdelser har en oberoende utredning kartlagt hans leverne och när resultatet nu presenteras framträder ett avancerat dubbelliv.

Ravi Zacharias betraktades som en stjärna på den kristna förkunnarhimlen. Hans organisation, Ravi Zacharias International Ministries (RZIM) är världens största apologetiska organisation med som mest 250 anställda utspridda över världen och med 100 talare knutna till sig. Själv reste Ravi Zacharias flitigt och han var känd för att predika integritet och sanning. Nu visar det sig att ordens innebörd inte hade fäste i hans eget liv.

Efter Zacharias död i maj 2020 trädde tre kvinnor fram i tidningen Christianity Today och anklagade predikanten för att ha utnyttjat dem sexuellt. Det ledde till att styrelsen för RZIM tillsatte en oberoende utredning där juristerna Lynsey Barron och William Eiselstein på advokatbyrån Miller & Martin i fyra månader grävt i Ravi Zacharias förehavanden. Bland annat har de intervjuat 50 vittnen och undersökt telefoner som Zacharias använt från 2014 till 2018. I veckan levererade juristerna en tolvsidig rapport till vilken de konstaterar: “Vi är övertygade att vi har avslöjat tillräckliga bevis för att dra slutsatsen att mr Zacharias ägnade sig åt sexuella överträdelser.”

Många kvinnor utnyttjades

Enligt rapporten är det långt fler än de tre kvinnor som först trädde fram som drabbats. Ytterligare fem kvinnor har utsatts på de två massagekliniker i Atlanta som Ravi Zacharias var delägare i och därtill finns bevis för sexuella övergrepp begångna Thailand, Indien och Malaysia. Ravi Zacharias var flitig i att använda sig av massage och hade regelbundet en personlig massös med på sina resor. Han skyllde på kroniska ryggproblem och när en styrelsemedlem i RZIM ifrågasatte lämpligheten i detta utsattes han av kritik från Zacharias.

I de telefoner som juristerna undersökt hittades nakenbilder och andra foton på mängder av kvinnor. Kvinnorna var alla mycket yngre än Zacharias, många var i 20-årsåldern, skriver Christianity Today. Mobilerna innehöll även sms-konversationer med klart sexuellt innehåll.

Andliga förtecken

Miller & Martins rapport visar på att Ravi Zacharias snärjde sina offer genom att i samtal först bygga ett andligt förtroende och därefter utlova ekonomiskt stöd från sin organisation. Sedan utkrävde han sexuella tjänster. Enligt rapporten använde apologeten tiotusentals dollar av RZIM:s pengar för att månatligen betala massageterapeuter, finansiera boende och skolgång åt dem. Allt under täckmanteln “humanitära insatser”.

En kvinna berättar för de undersökande juristerna att “efter att han ordnat så att organisationen skulle stötta henne ekonomiskt så krävde han sex från henne. Kvinnan kallade det våldtäkt. Hon sa att Zacharias “fick henne att be tillsammans med honom och tacka Gud för ‘möjligheten’ de båda fick”. Zacharias kallade kvinnan för “sin ‘belöning’ för att leva ett liv i Guds tjänst”. Kvinnan, som också var troende, varnades för att om hon någonsin offentliggjorde det som hänt så skulle hon bli ansvarig för miljoner själar som skulle gå förlorade när hans rykte blev skadat.

Styrelsen: Vi har misslyckats

När anklagelserna först började komma försökte RZIM:s styrelse träda upp till Zacharias försvar, men ganska snart insåg de att här nog låg många hundar begravna. Avslöjandena skakar hela den världsvida organisationen i dess grundvalar och i ett uttalande efter rapporten erkänner de sitt misslyckande. “Vi fick förtroendet av våra anställda, våra gåvogivare och allmänheten att leda, övervaka och säkra Ravi Zacharias ansvarsskyldighet, och i detta har vi misslyckats”, skriver styrelsen.

RZIM riskerar nu att falla ihop som ett korthus. John Lennox, matematiker och apologet från Nordirland som framgångsrikt debatterat med Richard Dawkins och Christopfer Hitchens, krävde att den brittiska avdelningen ska frigöra sig från moderorganisationen. Samt omgående byta namn för att rädda vad som räddas kan. En önskan som snabbt hörsammades då den brittiska sektionen av RZIM skyndsamt beslutade att göra just detta.

Ateistbloggare nyckel till sanningen

En ödets ironi är att sanningen kanske förblivit gömd om det inte varit för den ateistiske bloggaren Steve Baughman som jagat och rapporterat om Zacharias förehavanden sedan 2015. En kvinna som utnyttjats sexuellt av Ravi Zacharias råkade se hans livestreamade begravning där bland andra vicepresident Mike Pence och den kristna fotbollsstjärnan Tim Tebow höjde Ravi Zacharias till skyarna. Hon blev förtvivlad och bad en bön att något skulle hända. Därefter googlade hon “Ravi Zacharias sex scandal” och hittade Baughmans blogg RaviWatch. Där fann hon berättelser om fler utnyttjade kvinnor. Hon kontaktade bloggaren och tipsade sedan Christianity Today om Ravi Zacharias massagekliniker och vad som pågått bakom stängda dörrar.

Rapporten bekräftar hennes uppgifter och mer därtill.

---

Fakta: Ravi Zacharias

  • Föddes 1946 i Indien och dog i maj 2020 i USA, 74 år gammal.
  • Apologet som grundade egna organisationen Ravi Zacharias International Ministries (RZIM).
  • Blev känd för sin kvicka debattstil och höll ofta i seminarier inför storpublik.
  • Efter hans död trädde flera kvinnor fram och hävdade att han utnyttjat dem sexuellt, anklagelser som enligt en färsk rapport visat sig stämma.

---

Fler artiklar för dig