Nyheter

Kristen journalist trakasseras av Kubas säkerhetstjänst

Yoe Suárez har kallats in på förhör flera gånger för sin rapportering om religionsfrihet

Den kristne journalisten Yoe Suárez har upprepade gånger förhörts av Kubas säkerhetstjänst för sin journalistik. Nu kräver Christian Solidarity Worldwide att trakasserierna upphör.

I slutet av januari fick journalisten Yoe Suárez en kallelse att infinna sig på polisstationen i Havanna på Kuba. Där isolerades han i en cell och förhördes av tre agenter från den statliga säkerhetstjänsten om sina journalistiska aktiviteter. Det var inte första gången som Suárez förhördes: under 2020 kallades Suaŕez till förhör sex gånger som en följd av sin rapportering av bland annat religionsfrihet i landet.

Fick reseförbud

Säkerhetstjänstens hårda bevakning innebar bland annat att Suarez, som är evangeliskt kristen, belades med reseförbud förra vintern. Även hans mamma har tagits in för förhör hos polisen. Nu kräver organisationen Christian Solidarity Worldwide att myndigheterna upphör med trakasserierna av Suárez.

– Yoe Suárez har ägnat sig åt att rapportera om verkligheten som kubaner lever i, inklusive de som har utsatts för allvarliga inskränkningar i religionsfriheten, säger Anna Lee Stang, som bevakar fallet åt Christian Solidarity Worldwide.

– Som ett resultat av detta modiga och viktiga arbete har han och hans familj fått på känna på en hårdhänt och pågående press från myndigheterna. Vi kräver att de kubanska myndigheterna slutar med trakasserierna av Yoe Suárez och hans familj.

Belyser samvetsfrihet

Suárez har publicerats i stora medier som Newsweek och Univision såväl som i Evangelical Focus och Evangélico Digital. Han säger själv att han utsätts för restriktioner för att han belyser frågor som annars sällan diskuterats i kubansk offentlighet.

“Anledningen till mitt reseförbud handlar om mitt arbete som journalist där jag bevakar samhällsfrågor, kultur, samvetsfrihet och religion – de två sista områdena har inte förståtts eller bevakats väl i den kubanska pressen”, skriver han.

Även om han har fått säkerhetstjänstens uppmärksamhet flera gånger under året är han inte ensam om att begränsas för sina åsikter, fortsätter han.

“Det finns 250 kubanska medborgare som är förbjudna att lämna landets gränser på grund av sina politiska idéer. Kort sagt, detta handlar om den mest spridda diskrimineringen i Kuba: politik”.

---

Fakta: Pressfrihet på Kuba

  • 2016 blev Yoe Suárez avstängd från Kubas officiella nyhetsbyrå för att han arbetat med andra medier och han har därefter varit utsatt för påtryckningar från myndigheterna.
  • Enligt Reportrar utan gränser är Kuba värst i Latinamerika när det kommer till pressfrihet.

---

Fler artiklar för dig