Nyheter

Sveriges kristna till Amanda Lind (MP): Detta är inte nog

Sveriges kyrkoledare ändrar nu tonläge och uppmanar regeringen att se över coronareglerna vid kyrkobesök. Önskemålet är att skrota åttaregeln och utgå från kyrkornas storlek.

Varför har ett “gym för kroppen” en regel och ett “gym för själen” en annan? Frågan kommer från Sveriges kristna råd (SKR) som i ett öppet brev till kulturminister Amanda Lind (MP) nu ifrågasätter de tuffa restriktionerna som ligger på trossamfunden.

Som det ser ut i dagsläget får enbart åtta personer samlas till en gudstjänst, oavsett storlek på lokalen, medan ett gym eller en affär har en mer flexibel modell beroende på lokalens storlek.

I kyrkan på övervåningen gäller åttaregeln men på gymmet på nedervåningen får 75 personer träffas tack vara kvadratmetersregeln. Nu protesterar Sveriges kristna råd mot de inkonsekventa coronarestriktionerna.

Utgå från kyrkans storlek

Nu kräver SKR mer konsekventa pandemiregler och föreslår att även kyrkor ska få ha kvadratmetersregeln, det vill säga anpassa antalet besökare efter storleken på lokalen. Som exempel tar de Uppsala domkyrka, en stor katedral som alltså i dagsläget enbart får samla åtta gudstjänstdeltagare.

Om i stället kvadratmetersregeln fick gälla skulle kyrkan kunna erbjuda plats för 273 personer, skriver SKR i sitt öppna brev.

“Regeringen har talat om “mer träffsäkra åtgärder”. Vi hoppas att detta snart kommer och att de till exempel kommer att tillåta att samlas mer än åtta personer i de större lokaler där en sådan begränsning uppfattas som inkonsekvent”, skriver Sveriges kristna råd i sitt brev.

Börjar ställa krav

Tidigare har deras uttalande varit mer förstående för de restriktioner som regeringen lagt på trossamfunden och trots att det inskränker kraftigt på religionsfriheten så har linjen varit att ändå ta sitt ansvar för att minska smittspridningen. Men nu ser det ut som att SKR är på väg att inta en ny position där de börjar ställa krav på lättnader.

Inte minst verkar de måna om att ta strid för den här frågan inför den annalkande påsken.

Tidigare namninsamling

SKR:s öppna brev kommer strax efter att en namninsamling med över 3200 underskrifter lämnats in till Amanda Lind (MP) med ett liknande budskap. Det var mer av ett gräsrotsinitiativ, initierat av organisten Alexander Kegel, med krav på flexiblare regler och att öppna upp för fler gudstjänstbesökare.

Tidigare har även Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund efterfrågat “kvadratmetersregeln” i kyrkor, för att på så sätt öppna upp för fler.

Nu kommer alltså samma krav även från Sveriges kristna råd, kyrkornas gemensamma plattform. De nämner också namninsamlingen i sitt brev.

“Längtan efter att åter få mötas till gudstjänst växer. De digitala gudstjänsterna är inte nog. Den namninsamling som lämnades över till dig i fredags är ett uttryck för denna längtan”, skriver de.

Har lovat förändring

När Dagen intervjuade Amanda Lind (MP) efter att hon tagit emot namninsamlingen berättade hon att regeringen är på väg att se över regelverket och att det inom kort kommer att läggas ett förslag som ska ut på remiss.

Det öppna brevet som skrivits till kulturministern har undertecknats av SKR:s presidium bestående av Daniel Alm (pingströrelsen), Anders Arborelius (Katolska kyrkan), Antje Jackelén (Svenska kyrkan), Benjamin Dioscoros Atas (Syrisk-ortodoxa kyrkan) samt Björn Cedersjö (tf generalsekreterare på SKR).

---

Fakta: Sveriges kristna råd

  • Sveriges kristna råd (SKR) är en gemensam ekumenisk plattform för Sveriges kyrkor.
  • De har 26 medlemskyrkor och 3 observatörer.
  • Samtliga kyrkotraditioner ryms i SKR, som på olika sätt försöker opinionsbilda för kyrkornas räkning.

---

Fler artiklar för dig