Nyheter

Spädbarn dog vid ortodoxt dop

Krav på förändringar av dopritualen kan leda till starka spänningar inom kyrkan

Tiotusentals personer har skrivit på en namninsamling med krav på dopreformer i Rumäniens ortodoxa kyrka. Detta efter att ett spädbarn avled efter att ha sänkts ned i dopvattnet.

Den sex månader gamla bebisens hjärta stannade efter att han sänkts ned tre gånger i vigvatten. Enligt obduktionen hittades vätska i barnets lungor, rapporterar brittiska BBC.

En namninsamling har gjorts för att förhindra att något liknande sker igen. Den hade på fredagen fått 60 000 namnunderskrifter. Initiativtagaren Vladimir Dumitru anser att spädbarnsdop i ortodoxa kyrkan i Rumänien måste regleras.

Frågan behöver analyseras

Ärkebiskop Calinic i Arges är den högst uppsatta personen inom den ortodoxa kyrkan i Rumänien som har uttalat sig i frågan. Han är öppen för att diskutera en förändring av den dopritual som kyrkan har och säger att frågan behöver analyseras för att undvika fler tragedier.

Hans ärkebiskopskollega i staden Tomis är däremot negativt inställd till en förändring.

– Vi kommer aldrig att ändra denna ritual. Vår religion påbjuder att vi gör på detta sätt och så har vi gjort i mer än tusen år. Därför kommer vi inte att ändra oss, säger han och menar att kyrkan inte kommer att låta sig skrämmas av de som vill förändra.

Spänningar inom kyrkan

Den ortodoxa kyrkan i Rumänien är mycket konservativ och genomför sällan reformer. Men tragiken bakom detta dödsfall kanske kan leda till förändring. Om det blir så kan det leda till starka spänningar inom kyrkan, enligt BBC:s utrikeskorrespondent.

Ett exempel som tyder på att en förändring kanske är på gång, är att ärkebiskop Calinic i samband med att han nyligen döpte en dotter till förre rumänske prinsen Nicholas, sa att dop genom nedsänkning i vatten är mest lämpligt för vuxna personer, medan andra dopsätt kan vara möjliga för barn.

När ärkebiskop Calinic för många år sedan var präst i Transsylvanien i nordvästra Rumänien, sa han att han skulle doppa barnets fötter i vigvattnet och i stället stänka vatten på barnets huvud.

Den rumänska ortodoxa kyrkan har ett gott renommé i Rumänien men är satt under press efter sitt agerande under pandemin. I mars förra året, när landet var på väg att stängas för att hindra smittspridning, ägde en ceremoni rum i staden Cluj då präster delade ut nattvard genom att använda en och samma sked till en stor grupp människor.

Den präst som genomförde dopet i staden Suceava misstänks för dråp.

Fler artiklar för dig