Nyheter

Amanda Lind (MP) redo införa nya regler kring gudstjänstbesök

Regeringen planerar just nu för både sämre och bättre tider. Kulturminister Amanda Lind (MP) säger till Dagen att det inom kort kommer förslag att läggas fram som även påverkar kyrkornas verksamhet.

Över 3 200 personer skrev under på kravet att lätta på restriktionerna för gudstjänster, så att fler än åtta personer kan samlas i kyrkan. Och inom kort kanske det är möjligt.

När Dagen intervjuar kulturminister Amanda Lind (MP) har hon nyligen tagit emot namninsamlingen och även diskuterat igenom kyrkornas coronabegränsningar med initiativtagaren Alexander Kegel.

– Precis som jag uttryckte under vårt möte så har jag full förståelsen för att det är en svår situation för alla som vill förenas i bön, gudstjänst och mässa. Det har varit svårt under hela den här pandemin, säger Amanda Lind.

Nya regler kommer

Sedan berättar hon att regeringen är i full färd med att ta fram nya regler och att de förbereder sig både för ett försämrat och ett förbättrat läge.

Tanken är att om situationen blir bättre, då ska det finnas färdiga förslag på mer träffsäkra regler som bland annat tar hänsyn till storleken på en lokal, eller om ett evenemang sker inomhus eller utomhus.

– Vi jobbar med att ta fram konkreta förslag som ger möjlighet för mer verksamhet att bedrivas, säger Amanda Lind.

– Innan februari är slut ska vi gå ut med det här på remiss.

Så går det att träffas fler än åtta personer i kyrkan snart?

– Det kommer att vara smittläget som avgör, är Amanda Linds svar.

Men förhoppningen är att så är fallet och att det då finns ett nytt regelverk på plats för att underlätta. Exakt hur det ser ut vill hon inte gå in på utan ber om att få återkomma med detaljerna när förlagen är redo att skickas ut på remiss.

Men redan nu finns det lättnader när det gäller barn- och ungdomsverksamhet, berättar Amanda Lind, som även påverkar kyrkornas verksamhet.

Finns det anledning att införa särskilda coronaregler för kyrkor?

– Det som jag tycker är viktigt är att vi hittar regler som är likvärdiga, oavsett om du deltar på en gudstjänst eller ett kulturevenemang, säger Amanda Lind.

Samtidigt finns det mycket att ta hänsyn till och ordningslagen gäller alla offentliga tillställningar, från loppmarknader och motionslopp till gudstjänster, där det ibland måste till speciella regler.

– Det vi har gjort är att göra undantag för begravningar där vi öppnat upp för att få samlas 20 personer, säger Amanda Lind som ett exempel på specialarrangemang som redan införts.

Kyrkorna är förberedda

Hon säger att hon under pandemin haft en bra dialog med trossamfunden som varit duktiga på att ställa om sin verksamhet.

– Jag vet att kyrkorna är väl förberedda, säger Amanda Lind angående kommande lättnader.

Om situationen dessvärre skulle försämras håller regeringen också på att ta fram ett nytt regelverk även för det, bland annat för att kunna stänga ned gallerior och gym och införa kraftiga begränsningar av kollektivtrafiken.

– Det finns risk för en tredje våg och mer restriktiva åtgärder. Men när det gäller gudstjänster och publikevenemang så har vi redan en så pass hård begränsning att det i stort sett redan är nedstängt, säger Amanda Lind.

Att strypa åt den lilla verksamheten som finns i kyrkorna är därför inget som finns på regeringens agenda, utan det som prioriteras är att ta fram ett regelverk för när situationen blir bättre.

---

Fakta: Regler kring gudstjänster

  • Just nu gäller den så kallade åttaregeln, inte fler än åtta personer får träffas åt gången för att minska smittspridningen.
  • Ett upprop för att förändra reglerna kring gudstjänstbesök har precis lämnats in till kulturminister Amanda Lind (MP).
  • Tanken är att en stor kyrka skulle på ett smittsäkert sätt kunna ta in fler än åtta personer.

---

Fler artiklar för dig