Nyheter

Nya MP-ledaren Märta Stenevi: “Jag vill skicka KD till söndagsskolan”

Miljöpartiets nya kvinnliga språkrör Märta Stenevi har en bakgrund i Svenska kyrkan och menar att partiets värderingar ligger mycket nära det kristna kärleksbudskapet. Men Kristdemokraterna, de skulle behöva gå tillbaka till söndagsskolan, menar hon.

– Det känns fantastiskt, jag är glad, hedrad och väldigt taggad, säger Märta Stenevi när Dagen når henne för en intervju i närmast speed-datingformat, där vi får tio minuter på oss.

I söndags valdes hon som nytt kvinnligt språkrör för Miljöpartiet och det är många som rycker i henne nu och vill veta vilka visioner hon har.

Uppväxt med kyrkan

Men först lite om hennes bakgrund. Märta Stenevi är nämligen dotter till en organist i Svenska kyrkan.

Så man blir lite nyfiken, är du van vid att gå i kyrkan?

– Jag är kyrkvan och är uppvuxen med söndagsskolan och kyrkan, med massor av kyrkokörer i parti och minut, säger Märta Stenevi.

– Men jag har inte en aktiv relation till kyrkan i dag.

I stället säger hon sig vilja fokusera på det jordiska, på att hjälpa människor till en bättre tillvaro.

– Om Gud finns får han gärna hjälpa till, tills vidare tänker jag fokusera på dem som behöver hjälp här och nu.

Även om hon inte längre är särskilt kyrklig aktiv berättar Märta Stenevi att hon i alla fall fortsatt är medlem i Svenska kyrkan.

Har MP potential att locka folk i kyrkorna?

– Ja, det är jag övertygad om. Väldigt många av våra värderingar ligger i kärleksbudskapet, säger hon.

Det handlar om att vårda naturen och alla varelser runt omkring oss. Men också att ta hand om människor på flykt. Märta Stenevi väljer här att på eget bevåg markera mot Kristdemokraterna.

– Jag kan bli förtvivlad när jag hör kristdemokrater uttala sig i migrationspolitiken. Jag skulle vilja sätta dem i söndagsskola, säger hon.

Framför allt är det Jesus liknelse om den barmhärtige samariern hon tycker att de borde få lyssna på.

Vill bredda partiet

När hon nu tillträder som språkrör är det många som säger att Miljöpartiet borde fokusera mer på miljö- och klimatfrågorna och nästintill bli ett enfrågeparti. Märta Stenevi säger tvärtom, partiet måste bredda sig och även ta för sig på andra politikområden.

Som exempel lyfter hon upp vården, som hon själv fått erfara är alltför ojämlik. Hon menar att även ett grönt parti måste ha en politik att lyfta fram här.

– Jag tycker att väljarna förtjänar mer, både en politik för klimatet, men också för en god välfärd. Vi måste visa var vi står i fler fåror, säger Märta Stenevi.

Måste viga samkönade

När det kommer till ämnet religion har miljöpartister genom åren utmärkt sig på olika sätt.

Din partikollega Åsa Lindhagen sa förra året att trossamfund som inte viger samkönade par ska fråntas rätten att viga. Håller du med?

– Ja det gör jag. Vid en vigsel står religionen och staten för två olika saker, säger Märta Stenevi.

– Ska man ha vigselrätt då ska man vara beredd att viga alla som har rätt att vara gifta.

Hon menar att kravet att viga även samkönade par, vilket flera trossamfund inte gör i dag, måste kunna ställas i och med att det är staten som står som juridisk garant för ingångna äktenskap.

Positiv till jämlikhetsdata

Ett annat förslag som berör religion kommer från MP:s riksdagsledamot Leila Ali Elmi, som föreslagit att ta fram jämlikhetsdata, där man bland annat ska registrera människors etniska tillhörighet och religion.

Är det en bra idé att registrera svenskarnas religionstillhörighet?

– Det här är något vi diskuterar, men jämlikhetsdata ska i så fall vara anonymiserade och frivilliga. Det ska inte finnas ett register där man kan slå upp vad du och jag har för religion, säger Märta Stenevi.

– Det här är till för att kunna följa upp diskriminering, vilka grupper som inte får lov att delta i samhället på lika villkor.

Märta Stenevi refererar ännu en gång till söndagsskolan, och budskapet om att alla människor ska inkluderas.

– Eftersom vi inte vet att det sker i dag måste vi se vilka mönster som finns, vilka grupper som inte släpps in. Men det är svårt att få fram data på det.

Så det behövs jämlikhetsdata?

– Ja, men det ska ske frivilligt och anonymiserat.

Din tidigare partikollega Yasri Kahn ville inte ta kvinnor i hand med hänvisning till sin muslimska tro. Har han rätt till det?

– Nej, det tycker jag inte. Han är fri att tycka vad han vill som individ men jag tycker att han har fel. Om han inte vill hälsa på vissa människor är det hans problem, men som medlem i Miljöpartiet utgår jag ifrån att man behandlar alla människor lika.

---

Fakta: Märta Stenevi

  • I söndags valdes Märta Stenevi till nytt språkrör för Miljöpartiet och efterträder Isabella Lövin.
  • Hon är 44 år gammal, har tre barn och kommer från Skåne.
  • Hennes pappa, Peter Wallin, är organist i Svenska kyrkan.
  • Märta Stenevi har själv vuxit upp i kyrkan, men är i dag inte kyrkligt aktiv.

---

Fler artiklar för dig