Nyheter

138 kristofobiska hatbrott mot kyrkor anmäls per år i Sverige

Nya uppgifter har kommit fram efter att TV4 börjat granska attacker riktade mot kyrkor. Nu kommer också fördömanden från ansvarig minister Amanda Lind (MP).

Mellan år 2012 och 2018 polisanmäldes 829 fall av kristofobiska hatbrott, riktade mot kyrkor eller kyrkogårdar. Uppgifterna offentliggörs nu av TV4 Nyheterna som i ett inslag berättar att siffrorna tagit tagits fram efter en förfrågan till Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Tyvärr finns inga siffror för år 2017, vilket gör att statistiken blir något haltande.

138 fall per år

Men utifrån de sex år där statistiken är tillgänglig går det att räkna ut att snittet är 138 kristofobiska hatbrott per år. Det här handlar bara om hatbrott som gjorts efter någon form av attack mot en religiös plats, det vill säga en kyrka eller en kyrkogård. Hatbrott mot enskilda personer ingår alltså inte i statistiken.

Spånga kyrka.

Uppmärksammad kyrkattack

Bakgrunden till TV4-inslaget är de två brandattentaten riktade mot Spånga kyrka i Stockholm, men i reportaget omnämns också Västra Skrävlinge kyrka i Malmö som ytterligare ett exempel.

Enligt reportern Per Hermanrud har antalet anmälningar med kristofobiskt motiv fördubblats under de tio senaste åren.

– Om det är en faktisk ökning eller om anmälningsbenägenheten ökat, det vet vi inte, säger han.

Politisk reaktion

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Östergren är med och uttalar sig, på plats utanför Spånga kyrka. Han är själv aktiv i församlingen och är uppriktigt arg.

– Det här är en attack på hela området, mot kulturarvet och kristendomen i det här området, säger han.

Dagen har tidigare skrivit om hur han skickat in en skriftlig fråga till kulturminister Amanda Lind (MP) för att hon tydligt ska fördöma dådet.

Vilket nu också sker.

Ministern fördömer

– Det här handlar om kristofoba hatbrott, det är rent hat och fullständig oacceptabelt. Det är en ett attack mot det öppna demokratiska samhället, mot religionsfriheten och ytterst mot oss alla, säger Amanda Lind när hon intervjuas av TV4 angående attackerna riktade mot kyrkor.

– Vi ser hur hatbrott av olika slag ökar, även de kristofoba hatbrotten, det är något vi verkligen måste göra allt vi kan för att bekämpa.

Tidigare har även statsminister Stefan Löfven (S) och KD-ledaren Ebba Busch gjort liknande uttalanden, vilket Dagen rapporterat om.

---

Fakta: Kristofobi

  • Kristofobi är en term som beskriver intolerans och hat riktat mot kristna.
  • Liknande begrepp finns även för muslimer och judar, där islamofobi och antisemitism brukar användas.
  • I Sverige förs numera statistik över hatbrott med religiösa motiv, med trenden att attackerna mot troende blir allt vanligare.

---

Fler artiklar för dig