Nyheter

Abortkritiker efterlyste enande vid marsch i Washington

En pro-life-marsch i Washington, USA, försökte i går sätta press på president Joe Biden. Samtidigt protesterar kvinnor i Polen mot en ny betydligt striktare abortlag.

Abortfrågan har i veckan orsakat rubriker i Sverige i relation till Kristdemokraterna och deras kvinnoförbundsordförande Sarah Havneraas. Men även internationellt väcker frågan känslor just nu.

I USA genomfördes på fredagen en årlig “ja till livet”-marsch med abortkritiska demonstranter som bland annat tv-kanalen CNN och Washington Post rapporterar om.

Vill sätta press på Biden

Som mest har omkring 100 000 personer deltagit i marschen, men på grund av coronapandemin var manifestationen i år i huvudsak digital, men med ett 50-tal ledande representanter i på plats i Washington.

Man riktade sig till nyvalde presidenten Joe Biden, som är betydligt mer välvilligt inställd till aborter än sin föregångare Donald Trump, något som redan tidigare har fått kyrkliga ledare i USA att uttrycka oro och rikta kritik mot Biden.

Nu manifesterade man under temat: “Tillsammans starka. Livet förenar”.

– Vi vädjar till president Biden att överväga enande och livsvänliga beslut, sa Jeanne Mancini, ordförande för marschen.

Svårare få göra abort

I Polen demonstrerade samtidigt tusentals kvinnor för tredje dagen i rad på olika håll i landet mot den nya betydligt striktare abortlag som precis har införts. Den innebär att aborter i princip endast kommer att vara tillåtna efter våldtäkt, incest eller när moderns liv är i fara.

Bland annat syntes banderoller med texten: “Min regering dödar mig”, “Min kropp, mitt val” och “Revolutionen har en livmoder”, rapporterar BBC.

Fler artiklar för dig