Nyheter

Stefan Löfven fördömer attackerna mot Spånga kyrka

Statsministern säger i ett uttalande till Dagen att brandattackerna mot 1100-talskyrkan både är upprörande och oroväckande, samt att respekten för vad som är heligt inte längre verkar vara självklar.

Inom loppet av några dagar attackerades Spånga kyrka i norra Stockholm två gånger. Första gången kastades tre brandbomber mot kyrkan, i det andra fallet var det brandfarlig vätska som användes för att tända eld på kyrkan. Än så länge har ingen misstänkt knutits till dåden.

Nu reagerar statsminister Stefan Löfven (S) på det som inträffat.

Upprörande och oroväckande

“Attackerna mot Spånga kyrka är både upprörande och oroväckande. Jag hoppas att polisens arbete gör att den skyldige kan hittas och ställas till svars”, säger statsministern i en skriftlig kommentar till Dagen.

“I vårt land ska vi visa hänsyn och respekt för varandra, det borde vara självklart. Men det finns oroande tecken på att en respekt för det heliga i vårt samhälle inte längre är självklar.”

Respektlöst uppträdande

I sitt uttalande vidgar sedan statsminister perspektivet.

“Vi har sett exempel på stölder från kyrkor, skadegörelse på heliga platser och respektlöst uppträdande på kyrkogårdar. Det är en illavarslande utveckling som vi behöver få stopp på.”

Spånga kyrka.

Även Ebba Busch fördömer

Även andra politiker har reagerat på att en kyrka från 1100-talet attackera på det här sättet. Kristdemokraternas Ebba Busch fördömde nyligen attackerna via ett uttalande på Twitter.

“De upprepade attackerna mot kyrkor och begravningsplatser i Stockholm och Skåne är ett angrepp mot människors tro, mot vårt kulturarv och minnet av de avlidna. Polisen behöver agera för att få ett stopp och vi behöver få reda på om det finns några samband mellan angreppen”, skriver Ebba Busch.

Vänder sig till minister

Även den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg har reagerat på kyrkattackerna och har i riksdagen ställt en skriftlig fråga till kultur- och trossamfundsminister Amanda Lind (MP) med uppmaning att gå ut och fördöma attackerna mot Spånga kyrka.

---

Fakta: Spånga kyrka

  • Spånga kyrka är från 1100-talet och är en av de äldsta kyrkorna i Stockholmsområdet.
  • I dag ligger kyrkan mittemellan de två socioekonomiskt utsatta områdena Tensta och Rinkeby.
  • Nyligen har kyrkan attackerats två gånger, där försök gjorts att få kyrkan att brinna.

---

Fler artiklar för dig