Nyheter

Efter biskopsbråket i Härnösand - nu hoppar Posks ledamot av

Leif Grip, inröstad för Posk, var med och tog beslutet att få biskop Eva Nordung Byström avskedad, något som alltså inte var möjligt. Nu väljer han själv att lämna sina kyrkopolitiska uppdrag.

Till slut kom beskedet från Överklagandenämnden, en stiftsstyrelse kan inte avsätta en biskop. Efter en lång och segdragen konflikt om vem som ytterst bestämmer i Svenska kyrkan visade det sig att de kyrkopolitiker som ville få biskop Eva Nordung Byström i Härnösand avsatt agerade felaktigt.

500-årsminnet av reformationen högtidlighölls i Uppsala domkyrka på söndagsförmiddagen 29 Oktober 2017.
Biskop Eva Nordung Byström, Härnösands stift.
Biskop Johan Tyrberg, Lund stift

Lämnar sitt uppdrag

Leif Grip, invald för Posk, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, i stiftsstyrelsen, väljer nu att med omedelbar verkan lämna sitt förtroendeuppdrag.

– För mig är det ganska enkelt. Om jag har varit med och tagit ett beslut som uppenbarligen strider mot kyrkoordningen så måste jag ta konsekvenser av det, säger Leif Grip till Dagen.

Ångrar du att du skrev under på beslutet?

– I princip brukar jag inte ångra så mycket, grämelse bor i dårens hjärta. Men om jag får tänka till efteråt så var det lite för dåligt underlag, det var ett litet förhastat beslut och uppenbarligen felaktigt också. Hade det varit i dag hade jag reserverat mig.

Första avhoppet

Härnösands stiftsstyrelse består av elva personer, där biskopen själv sitter som ordförande. Nio av de förtroendevalda var med och drev på att få biskopen avsatt. Socialdemokraten Kenneth Norberg, förste vice ordförande, har varit den som fört gruppens talan utåt.

Om det blir några fler avhopp i stiftsstyrelsen efter att de körts över av Överklagandenämnden återstår att se.

Uppmanar du även andra i styrelsen att avgå?

– Jag lägger mig inte det minsta i hur de tar sina beslut. Jag har tagit mitt beslut och det står jag för, säger Leif Grip.

---

Fakta: Detta har hänt

  • Stiftsstyrelsen i Härnösand har försökt få biskop Eva Nordung Byström avsatt.
  • Nyligen kom Överklagandenämnden, Svenska kyrkans högsta juridiska instans, med beskedet att det inte är möjligt för att det går emot kyrkoordningen.
  • Leif Grip, som sitter i stiftsstyrelsen för Posk, väljer därför att avgå.

---

Fler artiklar för dig