Regeringen har meddelat att idrotts-, fritids- och kulturaktiviteter för barn födda 2005 eller senare, såväl inomhus som utomhus, ska kunna hålla öppet.
– Det ger signal till församlingar om att också öppna, säger EFK:s Markus Sand.
I ett pressmeddelande från kulturdepartementet står det att offentliga aktörer bör återuppta verksamheterna för barn och unga födda 2005 och senare. Dessutom nämns föreningslivet.
“Sådana aktiviteter, såsom kulturskola, öppen fritidsverksamhet och aktiviteter inom föreningslivet, som kan genomföras utan ökad risk för smittspridning, bör fortgå i så stor utsträckning som möjligt om föreskrifterna och allmänna råd kan följas”, står det i pressmeddelandet.
− För den som sett ett barn gå hemåt glad och svettig efter en träning, finns det inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn. Därför är det prioriterat för mig och regeringen att idrotts-, fritids- och kulturaktiviteter för barn och unga, såväl utomhus som inomhus, håller öppet även när andra verksamheter stänger ner, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.
I ett mejl till Dagen klargör Amanda Linds pressekreterare Josefin Sasse att kyrkornas aktiviteter får hålla i gång under förutsättning att församlingarna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och att de inte anordnar offentliga tillställningar eller allmänna sammankomster för fler än åtta personer.
[ Kristna profiler vill se lättade restriktioner för gudstjänster ]
Viktigt för planeringen av vårens aktiviteter
Individer som är födda 2005 fyller 16 år i år. Nu hoppas Markus Sand, ledare för Sverigeprogrammet inom Evangeliska frikyrkan, att församlingar runt om i landet kommer i gång med verksamhet för dem – och för alla yngre.
Under torsdagen skrev Markus Sand i en Facebookgrupp som samlar ledare inom EFK att det finns fog för att öppna upp barn- och ungdomsarbete igen så länge övriga restriktioner följs.
– Jag vet att många församlingar har stängt ned sina barn- och ungdomsverksamheter. Av mina barns aktiviteter är det bara kyrkan som har stängt ner sin verksamhet medan idrott och kultur fortsatt. Det är möjligt att kyrkorna har gått längre än andra, säger han till Dagen.
Enligt Markus Sand är torsdagens besked en tydlig signal om att regeringen gärna ser att den här typen av verksamhet håller i gång, bland annat eftersom det fysiska och psykiska välmåendet påverkas.
– I princip är det här en uppmaning till kommunala verksamheter att öppna upp och beskedet innebär samma sak för föreningslivet och församlingarna. Dessutom kommer beskedet ganska lämpligt med tanke på att många församlingar planerar för vårens verksamheter.
[ Missionshusets 17 medlemmar betjänar hela bygden ]
“Vi välkomnar beskedet”
Precis som EFK gör de andra samfunden bedömningen att barn- och ungdomsverksamheterna kan dra i gång efter torsdagens besked.
– Det öppnar möjligheten för verksamhet med barn och unga som är födda 2005 och därefter. Det kan till exempel handla om konfirmationsverksamhet, körverksamhet och andra aktiviteter tillsammans med barn och unga, under förutsättning att man följer de allmänna råden och gör det så smittsäkert som det går, säger Lisa-Gun Bernerstedt, biträdande avdelningschef på ledningsavdelningen på kyrkokansliet, till Kyrkans tidning.
“Vi välkomnar beskedet då vi tror att det är oerhört viktigt för de unga att få mötas fysiskt. Vi uppmuntrar våra grupper att dra i gång verksamheten på ett smittsäkert sätt”, säger Johanna Bode, ledare för Pingst Ung, i en skriftlig kommentar till Dagen.
[ Spaning: Så påverkas församlingslivet av corona ]
Polisen reder ut förvirring
Det senaste året har på många sätt präglats av coronapandemin. Liksom resten av samhället har kyrkorna tvingats till stora förändringar, men ibland har beskeden från myndigheterna skapat förvirring. Vad får man göra och vad får man inte göra?
Två återkommande begrepp har varit “allmänna sammankomster” och “offentliga tillställningar”.
Trots att det har gått drygt tio månader sedan Världshälsoorganisationen deklarerade situationen som en pandemi säger Markus Sand att en del församlingar är osäkra på hur deras barn- och ungdomsverksamhet, som delvis påminner om fritidsgårdsaktiviteter, ska definieras. Räknas de som allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar – eller inte?
I ett mejl till Dagen reder Polismyndigheten ut frågetecknet:
“Så länge som det inte rör sig om typ en barngudstjänst, räknas den här sortens aktiviteter inte som en allmän sammankomst, och inte heller som en offentlig tillställning”, skriver polisen.
[ Kyrkor rustar för bröllops-rusch ]
Söndagsskolan inte allmän sammankomst
Detta ligger också i linje med vad Svenska alliansmissionens ungdom (SAU) skriver på sin webbplats. “Våra verksamheter räknas som föreningsliv och är därmed inte att likställa med allmän sammankomst. Det gäller under förutsättning att inte en öppen och allmän inbjudan görs till verksamheterna, utan att verksamheterna riktar sig till befintliga medlemmar. Detta gäller även för söndagsskolan så länge även den riktar sig till befintliga medlemmar.”
Torsdagens regeringsbesked påverkade även SAU:s aktuella coronarekommendationer.
“Vi informerar om att det går att starta upp verksamhet även inomhus för dem som är födda 2005 eller senare. Vi rekommenderar fortfarande främst uteverksamhet för de verksamheter som kan bedrivas utomhus. Det (beskedet) påverkade också att vi förtydligade att det finns en skillnad mellan de som är födda innan 2005, det vill säga att de enbart kan träffas utomhus och i mindre grupper”, skriver SAU:s kontorschef Laura Lundström till Dagen.
[ "Kvadratmetersreglen bör gälla även för kyrkor" ]
---
Fakta: Förlängda nationella riktlinjer
- Den 21 januari – samma dag som regeringen meddelade att idrotts-, fritids- och kulturaktiviteter för barn födda 2005 eller senare, såväl inomhus som utomhus, ska kunna hålla öppet – förlängdes samtidigt flera nationella riktlinjer. Bland annat uppmanas kommuner och regioner att hålla verksamhet som allmänheten har tillträde till och som inte är nödvändig stängd fram till och med den 7 februari 2021. Vad som avses med icke nödvändig verksamhet avgör respektive region och kommun utifrån de egna behoven och förutsättningarna.
---