Nyheter

S-politiker till minstern: Fördömer du kyrkattacken?

Riksdagsledamoten Anders Österberg (S) vänder sig till kulturminister Amanda Lind (MP) med anledning av brandattentaten riktat mot Spånga kyrka.

Den som besöker Spånga kyrka kan i dag se resultatet av de två brandattentat som nyligen genomfördes mot kyrkan. Vissa fönster är krossade och på sina håll går det att se förkolnat trä. Inne i kyrkan pågår arbetet för fullt för att se över skadorna.

“Tack och lov har inget mer än ett par fönster än så länge förstörts”, skriver Anders Österberg, riksdagspolitiker för Socialdemokraterna, då han via sitt uppdrag i riksdagen väljer att lyfta dubbelattacken.

Anders Österberg (S)

Vill se markering

Han vänder sig i en skriftlig fråga direkt till kulturminister Amanda Lind (MP), som också ansvarar för frågor som berör trossamfund.

“Fördömer ministern attackerna mot Svenska kyrkan i Spånga?” är det första som Anders Österberg vill veta.

I skrivande stund har inte något uttalande kommit från ansvarig minister, vilket den socialdemokratiske riksdagsledamoten ställer sig frågande inför.

Spånga kyrka.

Vilka åtgärder tas?

Anders Österberg vill också veta om regeringen har för avsikt att stärka skyddet för religiösa platser med tanke på vad som har hänt.

Själv menar han att de som attackerade kyrkan knappast kan vara personer som “känner kärlek eller respekt för vare sig religion eller svenska kulturarvet”. Han berättar att han själv vädjat till Stockholm stad att sätta in ordningsvakter för att skydda kyrkan.

Spånga kyrka.

Politiskt verktyg

En skriftlig fråga är ett verktyg som enskilda riksdagsledamöter kan använda sig av för att utkräva svar av en minister. De har sedan då två veckor på sig att svara, även det sker skriftligt. Vanligtvis är det här ett verktyg som används av oppositionen, men i det här fallet kommer alltså kravet på en politisk markering från en socialdemokrat.

I sin skriftliga fråga vill Anders Österberg inte bara rikta sin ilska mot vad som hänt, utan han lyfter också fram den kärlek som finns i närområdet och att många de senaste dagarna har kommit förbi kyrkan för att visa sitt stöd.

Spånga kyrka.

---

Fakta: Spånga kyrka

  • Spånga kyrka byggdes på 1100-talet och är en av Stockholms äldsta kyrkor.
  • Under den gångna veckan har kyrkan attackerats två gånger, då någon försökt att tända eld på byggnaden.
  • Vem eller vilka som ligger bakom är ännu oklart.

---

Fler artiklar för dig