Nyheter

Överklagandenämnden: Uppsägning av Härnösands biskop felaktig

I höstas beslutade stiftsstyrelsen i Härnösands stift att en överenskommelse om att avsluta biskop Eva Nordung Byströms anställning skulle ingås – alternativt att biskopen skulle sägas upp. Men nu har Svenska kyrkans överklagandenämnd upphävt stiftsstyrelsens beslut.

Enligt Överklagandenämnden överskred stiftsstyrelsen i Härnösand sina befogenheter när den fattade det nu klandrade delegationsbeslutet. I ett pressmeddelande skriver nämnden att det kyrkorättsligt saknas förutsättningar för en stiftsstyrelse att utan föregående obehörigförklaring avsluta en biskops anställning i förtid och att det då inte heller är möjligt att fatta ett delegationsbeslut som det klandrade.

Det var den 22 september som stiftsstyrelsen gav styrelsens vice ordförande i uppdrag att företräda stiftsstyrelsen i förhandlingar med Eva Nordung Byström. Målsättningen var att komma överens med biskopen om att hennes anställning skulle upphöra. Men om en överenskommelse inte kunde träffas beslutade stiftsstyrelsen samtidigt att styrelsens vice ordförande skulle verkställa en uppsägning av biskop Eva Nordung Byströms anställning.

“Till stiftsstyrelsens uppgifter hör att företräda stiftet som arbetsgivare i förhållanden till stiftsanställda. Stiftsstyrelsens ledamöter saknar förtroende för biskop Eva Nordung Byström varför åtgärder är nödvändiga att vidtas avseende biskopens anställning”, skrev stiftsstyrelsen i protokollet.

Fick stöd från övriga biskopar

Beslutet överklagades av Eva Nordung Byström. Men även av en kyrkoherde i stiftet samt av domprosten i Härnösand, Kent Nordin. Eva Nordung Byström förklarade att stiftsstyrelsen hade hanterat ärendet på ett felaktigt sätt, exempelvis genom att rada upp formaliamissar som att ärendet inte fanns med i kallelsen. Men hon hänvisade även till att stiftsstyrelsen inte ägde frågan om hennes anställning.

Frågan har engagerat både präster och diakoner i Härnösand stift, som slutit upp bakom Eva Nordung Byström. Dessutom har hon fått stöd från övriga biskopar i Svenska kyrkan som menar att kyrkans eget regelverk, kyrkoordningen, kanske måste göras om på grund av det här.

Verkställighetsförbud i oktober

Redan den 20 oktober beslutade Överklagandenämnden om ett verkställighetsförbud, det vill säga att biskop Eva Nordung Byström i nuläget inte kunde sägas upp. De hänvisade till frågans stora betydelse.

Och drygt tre månader senare anser alltså Överklagandenämnden att frågan är tillräckligt utredd – stiftsstyrelsen i Härnösands stift gjorde fel.

Beslutet kan inte överklagas

Överklagandenämnden slår för det första fast att stiftet i fråga ska anställa den som genom val, utnämning och vigning fått uppdraget som biskop där. För det andra konstaterar nämnden att förutsättningarna för att säga upp en biskop, till skillnad mot en präst eller diakon, från sin anställning inte uttryckligen är reglerade i kyrkoordningen.

“En endast arbetsrättsligt grundad uppsägning av en biskop från anställningen – utan föregående obehörigförklaring – medför märkliga konsekvenser. Bland annat fortsätter den uppsagda biskopen att inneha uppdraget som biskop, eftersom detta inte grundar sig på anställningen utan på val, utnämning och vigning.”

Enligt Överklagandenämnden kan en biskop endast bli uppsagd om Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar först har förklarat biskopen obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst.

Överklagandenämndens beslut är enhälligt och kan inte överklagas.

Fler artiklar för dig