Nyheter

Kristna profiler vill se lättade restriktioner för gudstjänster

“Den dubbla standard som nu används, som på ett oproportionerligt sätt drabbar kyrkornas gudstjänstfirande, är orimlig”

Ulf Ekman, Olof Edsinger och Anna Sophia Bonde är tre av de över 2 200 personer som hittills har skrivit på ett upprop om att regeringen ska lätta på coronarestriktionerna för gudstjänster.

Prästen och Dagenskribenten Anna Sophia Bonde förklarar i ett mejl till Dagen att hon har skrivit under uppropet eftersom kyrkans uppgift, också i denna tid, är att fira gudstjänst och därigenom förmedla Kristus.

“Jag har mött många, en del av dem själva läkare, som menar att det att få gå till mässan ÄR hälsa. Nätgudstjänster kan vara ett komplement men kan inte i längden ersätta det verkliga mötet i sinnevärlden.”

Livets ords grundare och tidigare föreståndare Ulf Ekman motiverar sitt beslut med att han vill se en “rättvis behandling av gudstjänster”. Han tillägger att regeln att alla besökare i butiker, gym och köpcentrum ska ha minst tio kvadratmeter till sitt förfogande även bör gälla för kyrkor.

Olof Edsinger, generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen, skriver till Dagen att han har ställt sig bakom uppropet eftersom “den dubbla standard som nu används, som på ett oproportionerligt sätt drabbar kyrkornas gudstjänstfirande, är orimlig”.

Han fortsätter: “Självklart ska vi som kristna ta motsvarande ansvar som samhället i stort, men att ha samma 8-gräns i våra domkyrkor eller i Tegnérladorna på landsbygden som i ett mindre bönhus eller kapell känns faktiskt oseriöst. Ytterst blir detta också en fråga om religionsfrihet, då staten här inskränker möjligheten att gemensamt utöva vår kristna tro.”

Möjlighet till gemenskap viktigt

Det aktuella uppropet startades av Alexander Kegel den 15 januari. Initiativtagaren som är organist i S:t Lars katolska församling i Uppsala sa till Dagen att de nuvarande restriktionerna “är helt oproportionerliga”.

– Att ha en fast gräns är ganska trubbigt, man borde i stället anpassa begränsningen till lokalen. Det är en stor skillnad mellan Uppsala domkyrka och ett litet kapell, förklarade han och berättade att han hoppades på åtminstone ett par tusen namnunderskrifter för att sätta press på regeringen.

Hittills har alltså fler än 2 200 personer skrivit under.

John Derneborg, pastor i Pingstkyrkan Vänersborg, skriver till Dagen att han har full förståelse för att regeringen måste införa begränsningar under pandemin och han klargör att vi ska visa full hänsyn till detta. Men han menar samtidigt att möjlighet till gemenskap måste finnas under en långvarig pandemi.

“Annars kommer det leda till depression och kostnaderna för detta blir massiva.”

Liksom Ulf Ekman är John Derneborg inne på att den så kallade pandemilagen även bör gälla för kyrkorna.

“När pandemilagen nu är på plats, så snart som möjligt hoppas jag den tas bort, så är det enda rimliga att tänka kring hur många kvadratmeter det bör vara per person. En stor kyrka kan givetvis ta in fler människor säkert än ett litet kapell. Samlingar med tydliga riktlinjer utomhus är också ett alternativ.”

“Pandemin får många att glida ifrån engagemang”

Enligt musikern och låtskrivare David Åhlén är det möjligt att hitta smittsäkra sätt att ses både för konsert och gudstjänst. I sammanhanget tillägger han att politikerna lyfte fram pandemilagens flexibilitet och möjligheterna som den skulle ge.

“Jag tänker också på att det är farligt i längden att inte ses som gemenskap – streamade gudstjänster kan inte ersätta fysiska möten. Personligen är jag glad över att tillhöra en gemenskap som fortsätter att ses (om än begränsat av restriktionerna) för gudstjänst. En positiv effekt är att ett naturligt gudstjänstliv i hemmen växer fram ... Men jag är orolig för vad restriktionerna kommer göra med församlingarna i långa loppet. Tyvärr tror jag i många fall att kristna får nya vanor och att pandemin får många att glida ifrån engagemang.”

Uppmanade domkapitlet att agera

Några andra personer som har skrivit på uppropet är Berit Simonsson, inspiratör inom Oasrörelsen, Anders Gerdmar, rektor för Skandinavisk teologisk högskola samt prästen Dag Sandahl.

Den sistnämnda uppmanade i december domkapitlet i Växjö stift att begära att länsstyrelserna i stiftet skulle godkänna att en tredjedel av de av brandmyndigheterna fastställda begränsningarna tills vidare skulle gälla i respektive kyrkorum. Dag Sandahl argumenterade för att försiktighetsåtgärder ska vidtas i pandemitider, men att inget kyrkorum är så litet att det inte rymmer fler än åtta personer “på tryggt corona-avstånd”.

Domkapitlet behandlade frågan, men svarade varken ja eller nej. Nu har Dag Sandahl – i likhet med många andra – undertecknat uppropet med krav på att regeringen så snart som möjligt lättar på restriktioner för gudstjänster.

---

Fakta: “Lätta på restriktionerna för gudstjänster”

  • Namninsamlingen startades av Alexander Kegel den 15 januari.
  • Målsättningen med uppropet är att regeringen så snart som möjligt lättar på restriktioner för gudstjänster “helst genom att en kvadratmetergräns införs, liknande den som nu gäller för butiker, gym med mera, men i annat fall bör man återgå till 50-personersgränsen, som åtminstone vore ett steg i rätt riktning”.
  • Hittills har drygt 2 200 personer skrivit under.

---

Fler artiklar för dig