Nyheter

Pastorsbyte i Kanal 10:s hemkyrka

Citykyrkan i Älmhult får pastorspar med bakgrund i Livets ord

Stefan och Marie Salmonsson blir nya pastorer för Citykyrkan i Älmhult, en församling känd för tv-arbete i Kanal 10 samt Jesusfestivalen. Grundaren Börje Claesson stiger åt sidan efter 18 år som pastor, men fortsätter med mediearbetet.

Stefan och Marie Salmonsson har sina rötter i Livets ord, senast som pastorspar i Jönköping. De sista sju åren har Stefan Salmonsson varit resande predikant och också arbetat i den pingstkarismatiska församlingen “Norge för Kristus” i Sarpsborg, nära svenska gränsen, i grannlandets sydöstra del.

Nu har de båda alltså precis tagit över som pastorer i Citykyrkan i Älmhult i Småland, en fristående pingstkarismatisk församling som bildades 1998 och i dag har cirka 220 medlemmar.

– Det är en väldigt spännande församling. Inte minst genom att den går utanför sin egna lokala verklighet och är kopplad till Kanal 10, Jesusfestivalen och ett stort missionsarbete, bland annat i Indien. Det är en församling med driv, säger Stefan Salmonsson.

TV-arbete fött i församlingen

Formellt är det kristna tv-arbetet i Kanal 10 i Älmhult inte ägt av Citykyrkan på orten, men det är här det har fötts, och Stefan Salmonsson säger att det är svårt att helt separera sakerna åt när han får frågan i vilken mån han kommer att jobba med Kanal 10.

– Jag kommer absolut att vara engagerad i alla delar av det här arbetet – på ett eller annat sätt. Om man inte har hjärta för helheten blir det slitsamt, säger han.

Ett “andligt Ikea”

Börje Claesson slutar med ålders rätt sitt uppdrag som pastor – han fyller inom kort 80 år. Men mannen som velat bygga ett “andligt Ikea” kommer att finnas kvar i församlingens styrelse. Och han tänker inte lägga sig på soffan.

– Tvärtom. De sista åren kommer jag att lägga all min kraft på att försöka starta nya tv-stationer. Jag hoppas få i gång Kanal 10 i både Tyskland och Danmark framöver, säger han.

Börje Claesson, grundare av Kanal 10.

Den kristna tv-kanalen har haft stora ekonomiska svårigheter de senaste åren och hotades både 2015 och 2018 till sin existens. Men genom gåvor och försäljning av den norska delen har pengar kommit in. Börje Claesson tror på framtiden, även om det kommer att gå upp och ner, säger han.

Citykyrkan i Älmhult är också känd för sin Jesusfestival på somrarna. Utöver Älmhult finns också utposter i Smålandsstenar, Eringsboda, Skånes Fagerhult och Ljungby.

Fler artiklar för dig