Nyheter

Unga kristna får miljoner i coronatillägg

“Oerhört glädjande och betydelsefullt att regeringen gör den här extra satsningen”

De kristna barn- och ungdomsorganisationerna får fler miljoner kronor extra i statsbidrag under 2021 på grund av coronapandemin.

Totalt ska Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, fördela 262 miljoner kronor i bidrag till Sveriges barn- och ungdomsorganisationer.

I den summan ingår de 50 miljoner kronor årligen som regeringen beslutat om, som en förstärkning av statsbidraget fram till 2022 på grund av pandemin.

– Det är oerhört glädjande och betydelsefullt att regeringen gör den här extra satsningen på barn- och ungdomsorganisationer. Vi vet att flera organisationers ekonomi har påverkats negativt under 2020 och att de fått ställa om och ställa in verksamhet, säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg enligt ett pressmeddelande.

Equmenia får allra mest pengar

Av 123 sökande beviljas 109 barn- och ungdomsorganisationer bidrag i år. Bland dessa finns exempelvis EFK Ungs bidragsspår, Equmenia, Pingst Ung, Salt – barn och unga i EFS, Svenska alliansmissionens ungdomsförbund samt Svenska kyrkans unga. Allra mest pengar får Equmenia med drygt 4,1 miljoner kronor.

MUCF ska alltså betala ut 262 miljoner kronor i bidrag till Sveriges barn- och ungdomsorganisationer i år. Förra året var summan densamma, detta efter att regeringen hade beslutat att skjuta till ytterligare 50 miljoner kronor.

Förutsättningar ska vara uppfyllda

– Vi är väldigt glada för att även i år kunna dela ut ett extra tillskott i år till barn- och ungdomsorganisationerna, säger Marie Pettersson Hallberg, chef för avdelning för statsbidrag på MUCF, i pressmeddelandet.

För att barn- och ungdomsorganisationer ska beviljas organisationsbidrag från MUCF måste följande förutsättningar vara uppfyllda: medlemskapet ska vara frivilligt, organisationen ska ha haft verksamhet i Sverige under minst två år före ansökan, organisationen ska vara demokratiskt uppbyggd, följa demokratins idéer och leva upp till villkoren som beskrivs i bidragets förordning.

---

Fakta: Kristna barn- och ungdomsorganisationer som har beviljats bidrag för 2021 (urval)

  • Equmenia: 4 120 727 kronor
  • Pingst ung: 4 055 042 kronor
  • Svenska kyrkans unga: 3 578 196 kronor
  • Ny generation: 2 919 496 kronor
  • Krik: 2 616 989 kronor
  • Salt – barn och unga i EFS: 2 355 307 kronor
  • Svenska alliansmissionens ungdomsförbund: 1 941 656 kronor
  • EFK Ungs bidragsspår: 1 809 205 kronor
  • Riksförbundet Sveriges unga katoliker: 1 729 548 kronor
  • Credo: 1 439 634 kronor

---

Fler artiklar för dig