Nyheter

De lottade ut en plats på den “stora” gudstjänsten

Syrisk-ortodoxa kyrkan fick fira trettondagen i nästan tomma kyrkor

Tusentals syrisk-ortodoxa kristna brukar fira trettondagen i en fullsatt kyrka i Jönköping. I år fick de stanna hemma – utom en lyckligt lottad korsbärare.
– Det kändes konstigt att stå vid altaret och se tomma stolar, säger diakonen Keryakus Sauma.

Trettondagen är en av det ortodoxa kyrkoårets största dagar och det brukar innebära fullsatta gudstjänster hos den syrisk-ortodoxa kyrkan i Jönköping.

– Då hyr vi in oss i en större kyrka här i staden och det kan komma över 1 000 personer, säger Keryakus Sauma, som är diakon i församlingen Mar Dimet, till Dagen.

Annorlunda firande

I år blev firandet annorlunda när folksamlingar har förbjudits. I stället för en fullsatt kyrka stod kyrkan tom, så när som på prästerna och andra medverkande.

– Det kändes konstigt att stå vid altaret, titta bakåt och se tomma stolar i stället för fullt med folk. Det är vemodigt, men vi får acceptera fakta, säger han.

I stället fick församlingsmedlemmarna följa den två timmar långa gudstjänsten på nätet.

– Vi har samma dilemma som alla andra. Även om varje hem är en kyrka går det inte att ersätta mötena. Jag var sjuk en gång och såg gudstjänsten på en stream och jag blev trött fort. Jag kan gå och fixa kaffe eller vatten när jag sitter hemma men det är inte samma sak som att vara där, säger Keryakus Sauma.

Fick bära in korset

På trettondagen fanns ändå en möjlighet för en person att delta på plats. Varje år lottar nämligen församlingen ut möjligheten att bära korset fram till altaret.

– Vi låter människor anmäla intresse och den som vinner lottdragningen får möjlighet att bära korset, säger han.

Med tanke på årets restriktioner innebar det också en unik chans att få delta i gudstjänsten.

“Vi är samvetet”

Församlingen har inte kunnat träffas fysiskt under det senaste året, men den har ändå kvar sin viktiga roll i människors liv – och agerar också vägledare i pandemin, menar Keryakus Sauma.

– Vi är folks samvete. Vi visar vägen hur de ska vara som kristna genom att tala om vad man ska göra och inte göra i dessa tider. Kyrkan spelar en stor roll i en människas liv och där kommer vi in, säger han, som säger att församlingsmedlemmarna håller ihop för att klara påfrestningarna under pandemin.

– Vi ber att det här snart ska vara över, säger han.

---

Fakta: Trettondagen

  • Trettondagen firas i den syrisk-ortodoxa kyrkan till minne av Kristi dop och uppenbarelse som Guds son. Därför kallas högtiden också epifania (uppenbarelse).
  • Den syrisk-ortodoxa kyrkan har ett 40-tal församlingar i Sverige.
  • Den är en av 17 kyrkor från den ortodoxa kyrkoförsamlingen representerade i Sveriges kristna råd.

---

Fler artiklar för dig