Nyheter

“Sveriges vackraste kyrka” rötskadad – måste renoveras

Utsågs till Sveriges vackraste kyrka – nu behöver den rustas upp

En av Sveriges mest utmärkande träkyrkor har drabbats av djupgående rötskador. Nu väntar en fyra års lång renovering av Hälleviksstrands kyrka.
– På tornet, i själva konstruktionen, har det gått in rötskador på djupet, säger Anna Thorstensdottir, fastighetsansvarig vid Svenska kyrkan på Orust.

Hälleviksstrands kyrka är ett landmärke på Orust och är unik i sitt slag. I sin utformning kombinerar den fornnordisk arkitektur med inspiration från stavkyrkor och nygotik, vilket gör den enkel att känna igen. Den brukar ligga högt när Sveriges vackraste kyrkor ska rankas och har toppat listan på en listningssajt.

Hälleviksstrands kyrka nämns ofta som en av Sveriges vackraste kyrkor.

Omfattande skador

Dessvärre har det upptäckts att träkyrkan är i dåligt skick. Sedan kyrkan byggdes 1904 har den fått utvändiga uppfräschningar – däribland en ommålning från brunt till rött – men skadorna som nu behöver åtgärdas är av det allvarligare slaget. Det handlar nämligen om rötskador på trämaterialet som kan behövas bytas ut.

Nu påbörjas därför en omfattande renovering som planeras att pågå under fyra år. Första etappen består av att i detalj identifiera vidden av skadorna som i dagsläget beskrivs som en “omfattande stom- och rötskada”.

– På tornet, i själva konstruktionen, har det gått in rötskador på djupet, säger Anna Thorstensdottir, fastighetsansvarig vid Svenska kyrkan på Orust, till Lokaltidningen Stenungsund.

Vill hålla öppet

I andra etappen kommer koret att ses över för att därefter bli till en reparation av skiffertaket i den tredje. 2024 slutförs arbetet om allt går som planerat.

Kyrkan är en av regionens populäraste kyrkor för besökare liksom för bröllop och begravningar, vilket gör att församlingen är mån om att hålla den öppen även under renoveringen. Därför kommer kyrkan att renoveras en sida åt gången.

---

Fakta: Hälleviksstrands kyrka

  • Kyrkan är ritad av arkitekten Adrian C. Peterson och invigdes i oktober 1904.
  • Den har plats för knappt 500 personer.
  • Kyrkan tillhör Morlanda församling i Göteborgs stift.

---

Fler artiklar för dig