Nyheter

Hela människan-chef prisas för arbete med utsatta

Gunnar Dahlqvist blir årets Jönköpingsbo 2020

Han får utmärkelsen för sitt arbete med hemlösa och behövande. Gunnar Dahlqvist på Hela människan är årets Jönköpingsbo 2020.
– Det är fantastiskt att en verksamhet på kristen grund kan få så bred uppskattning, säger han.

Utmärkelsen är inte helt ny för Gunnar Dahlqvist, verksamhetschef på Hela människan i Jönköping under de senaste 25 åren: redan i januari utsågs han av Jönköpings-Posten till månadens person i staden. Ändå anade han inte vad som skulle komma när han bläddrade i lokaltidningen en morgon några dagar före jul.

– Jag läste att de hade utsett en vinnare, men jag tänkte inte mer på det, säger han.

“Kortaste diskussionen någonsin”

När hans medarbetare meddelade honom att det väntade någon i dörren på Hela människans kontor trodde han därför att det var någon behövande.

– Men då var det hela gänget från Jönköpings-Posten med kameror och alltihop, säger han.

Några större svårigheter att utnämna Gunnar Dahlqvist till årets Jönköpingsbo hade inte juryn. En av dess medlemmar, riksdagsledamoten Mats Green, sa att “det var den kortaste diskussionen någonsin”.

Gunnar Dahlqvist skrattar när han hör det och gläds åt orden.

– Det är förstås jätteroligt. Det är väl ett kvitto på att vi uppskattas här. Jag har fått mycket uppskattning på sociala medier också, säger han, som samtidigt vill poängtera att han inte är ensam om arbetet.

– Jag står ju i ledningen men det är inget enmansjobb det här.

Åtnjuter bred uppskattning

Efter sina 25 år som verksamhetschef för Hela människan i Jönköping är det inte så konstigt att människor känner igen honom.

– Nej, jag börjar väl bli något av en inventarie här, säger han, och vill också passa på att lyfta fram vikten av att Hela människan har blivit en så pass viktig del av det lokala samhället.

– Det är fantastiskt att en verksamhet på kristen grund som vår kan åtnjuta uppskattning så brett.

---

Fakta: Årets Jönköpingsbo

  • Priset delas ut av Jönköpings-Posten till en person i staden som har utmärkt sig under det senaste året.
  • 2020 löd motiveringen: “Med själ och hjärta tar sig Gunnar Dahlqvist an dom som vi inte alltid ser i samhället och räds inte det som är svårt. I 25 år har han varit verksamhetschef för Hela Människan Jönköping. En verklighet som det allra flesta av oss inte kommer i kontakt med. Gunnar gör skillnad för den enskilda individen och samhället i stort i en anställning som är så mycket mer än 8 till 5 och ett engagemang som går långt bortom det som är jobb och plikt. För detta blir Gunnar Dahlquist årets Jönköpingsbo år 2020.”

---

Fler artiklar för dig