Under pandemin får ensamma, arbetslösa och missbrukare i Kristinehamn hämta en matlåda i stället för att äta lunch på plats hos kyrkornas sociala arbete Ria – Hela människan.
När vädret tillåter erbjuds de normalt 15-20 matgästerna också att gå en gemensam lunchpromenad för att få det sociala utbytet som är så viktigt, förklarar Arvid Lundtoft, verksamhetschef i lokalerna nere vid gästhamnen. Under pandemin har Hela människan också utökat den uppsökande verksamheten bland missbrukare och hemlösa på stan.
– Vi försöker ha lite koll på hur de mår, säger Arvid Lundtoft.
[ Frida Park: Hjälp kyrkorna att fortsätta hjälpa dem staten sviker ]
Hela människan i Kristinehamn har med coronautbrottet fått stänga ner sin öppna kaféverksamhet. Men försöker så gott det går att möta människor i enskilda sammanhang för personliga samtal och rådgivning. Det kan handla om allt från att sätta in ett sim-kort i mobiltelefonen till att få prata med någon om ett tråkigt besked från en läkare.
– Ensamheten har blivit ännu mer påtaglig med corona. En del kan få en kram där hemma, men inte alla. Och när man då inte längre kan lägga en hand på axeln så blir det ensamheten ännu tydligare, säger Arvid Lundtoft.
Julkassar á la Karl-Bertil Jonsson
Nu till jul kommer man att dela ut omkring 250 “Karl-Bertil Jonsson-julkassar” med saker som ett kaffepaket, pepparkakor, julmust, ischoklad och någon liten julklapp till människor som behöver, för att ändå försöka göra någonting.
Christine Viklund, verksamhetsansvarig för Pingst omsorg, berättar att pingströrelsens församlingar och LP-kontakter runt omkring i landet har gjort en kraftig mobilisering i samband med coronapandemin, inte minst i förhållande till nyanlända, integration och hemlösa.
[ Här blir matsvinn till personliga matkassar ]
Pingst har mobiliserat
LP-kontakterna, som jobbar med missbrukare, har intensifierat den uppsökande verksamheten och delat ut matkassar och hygienartiklar till behövande på gator och torg. De lokala församlingarna har samtidigt jobbat hårt för att hitta nya vägar bland nyanlända och med integration. Detta som en följd av att sociala träffpunkter fick stänga ner.
För Christine Viklund är det självklart att kristna församlingar ska finnas med som en hjälp för att möta behov i samhället.
– Man ska kunna räkna med att kyrkan ger ett gensvar på social utsatthet. Det ligger i vår natur som kristna att sträcka oss ut till människor som är i nöd, säger hon.