Nyheter

Ankarstiftelsen prisas i Colombia för fängelsemission

Tilldelades utmärkelse i Colombias kongress för arbetet med kriminella

Ankarstiftelsens fängelsemission får colombianska fångar att lämna kriminaliteten. Nu har projektet prisats i Colombias kongress.
– Jag trodde inte att de skulle ta upp det, säger Börje Erdtman, stiftelsens ordförande.

I en ceremoni i den colombianska kongressen mottog Börje Erdtman, i egenskap av grundare och ordförande för hjälporganisationen Ankarstiftelsen, utmärkelsen Orden de Caballero tidigare i veckan. Ceremonin direktsändes i tv.

– Jag blev förvånad men naturligtvis glad. Vi hade blivit nominerade av en pastor som jag inte träffat på många år, säger Börje Erdtman, som tog emot priset digitalt från Sverige.

Tog fram bibelstudiematerial

Börje Erdtman har arbetat i Colombia sedan 1993 med sociala frågor och Ankarstiftelsen har såväl byggt skolor som utvecklat metoder för vattenrening. Ändå var det en specifik insats som ledde till priset: rehabilitering av fångar i landets fängelser med hjälp av mission.

– Det trodde jag nog inte att de skulle ta upp, det kan vara känsligt, säger han.

Fängelsemissionen är en del av Prison Fellowship, en amerikansk samarbetsorganisation som också prisades i samma ceremoni. Organisationen har tagit fram ett bibelstudiematerial som de tillsammans med Ankarstiftelsen använder när de besöker fångar i colombianska fängelser. Där hjälper de människor att komma till tro och stakar ut en väg bort från den brottsliga banan.

– Förra året hade vi ett riktigt bra år. 18 076 fångar deklarerade inför Gud och inför medfångar att de aldrig mer ska hamna i kriminalitet och droger utan att de i stället ska följa Jesus, konstaterar Börje Erdtman.

Problemen är allvarliga i Colombia som under många år har dragits med överfulla fängelser. Över 100 000 människor sitter fängslade i landet, vilket innebär ungefär fyra gånger så många som i Sverige sett till befolkningens storlek.

– Det innebär utgifter på miljardbelopp som skulle kunna användas till att bygga upp samhället med skolor och sjukvård i stället. Det sa jag också i mitt tal när jag tog emot priset, säger Börje Erdtman.

Byggt över 200 skolor

Medan hans idéer om att omvända fångar med hjälp av bibelstudier har blivit väl mottagna i Colombia har Börje Erdtman svårare att få gehör för fängelsemission i Sverige.

– Jag tycker det är tragiskt eftersom jag tycker att jag har lösningen. Men riksdagsledamöter är rädda för att ta upp frågan, säger han.

Så fort coronakrisen har lagt sig kommer han att återvända till Colombia för att påbörja bygget av ett hus som hjälper frigivna att få tak över huvudet och på så sätt minskar risken för att åter hamna i kriminalitet. Dessutom fortsätter arbetet på de andra fronterna.

– Vi har byggt 234 skolor och förbättrat vattenkvaliteten för många. Vi har fått ett fantastiskt gensvar i Colombia, säger han.

---

Fakta: Ankarstiftelsen

  • Ankarstiftelsen är en hjälporganisation med kristen människosyn och värdegrund som bas.
  • Stiftelsen startades 1996 av Börje Erdtman och Sven Bergholm.
  • Den har framför allt arbetat i sydamerikanska länder som Colombia och Brasilien.

---

Fler artiklar för dig