Scenerna från branden i flyktinglägret Moria förfärade många världen över tidigare i höstas. Ett nytt läger har byggts, men inför stundande vinter vädjar nu grekiska pastorer om hjälp från omvärlden.
– Behoven är enorma, säger pastor Sam Wohlin i Pingstkyrkan i Karlstad, ansvarig för kontakterna med de grekiska församlingarna.
Bilderna från Moria drabbade många tidigare i höstas: ett överbefolkat läger i brand, människor som flydde, barn som sov utomhus. “En tragedi”, säger pastor Sam Wohlin. Hans församling i Karlstad har sedan 2015-2016 haft kontakter med Grekland, då man bland annat samordnade kontakterna för 100 ton förnödenheter genom Human bridge. Församlingen har en vänförsamling i Thessaloniki, och har regelbunden kontakt med dem. Inför julen i år bestämdes om en nationell insamling inom pingströrelsen till förmån för flyktingarbetet i Grekland. Församlingen i Karlstad är ansvarig för kontakterna, medan Biståndsorganisationen PMU står som huvudansvarig.
“Försökte hänga sig”
Två av de pastorer som Sam Wohlin har kontakt med, Paul Demetriades och Stavros Ignatiou, beskriver i mejl situationen just nu för de cirka 20 000 flyktingar som drabbades vid branden i lägret i Moria:
“De som inte förflyttats till fastlandet tvingades in i det nya lägret (de skulle inte få sina asylpapper annars), och det är hemska förhållanden. Det ligger nära havet, marken är lerig, det finns inte el. De bor i tält, kanske tre familjer i varje tält. Det finns alldeles för lite toaletter och duschar, vilket gör att det blir långa köer. Även matköerna blir långa. Det är naturligtvis svårt med hälsoproblem och hygien. De får bara lämna lägret om det är asylfrågor med myndigheter, eller till exempel läkarbesök. Läkare utan gränser berättade i ett nyhetsbrev nyligen om ett åttaårigt barn, som försökte hänga sig i lägret. Det är ju förfärligt …”
Sam Wohlin berättar att han själv tidigare besökt tre flyktingläger i Grekland. Han instämmer i att det ofta är förfärliga förhållanden.
– Röda korset finns där, UNHCR finns där, kyrkorna är där. Men insatserna är för små i förhållande till hur många människor som finns i lägren, säger Sam Wohlin.
Flyttats till fastlandet
De flesta av de flyktingar som befann sig i Moria vid tiden för branden har nu flyttats till det nya lägret på Lesbos, det läger som de grekiska pastorerna talar om. Ett par tusen av flyktingarna från Moria har också förflyttats till grekiska fastlandet. För tillfället får kyrkorna inte hjälpa till på Lesbos, på grund av coronapandemin. Men i Aten och Thessaloniki, där de båda pastorerna är verksamma, gör församlingarna allt de kan för att hjälpa flyktingarna där, berättar de grekiska pastorerna.
“Vi hjälper alla vi kan hjälpa, gamla och unga, familjer och ensamkommande flyktingungdomar, afghaner, syrier, iranier, kurder, irakier och några från Nordafrika. Det största behovet är att ha tillräckligt för att klara sig. Det behövs mat, sjukvård, hjälp i sociala problem, utbildning, bättre boende, hjälp i de långsamma asylprocesserna, och hjälp till barn och ungdomar”, skriver de.
För dem som bor i lägret på Lesbos hotar just nu inte bara corona – utan även vinterns kyla.
– Människorna är instängda i lägret, de kommer inte därifrån. Deras dagar går åt till att köa för toaletter, duschar och mat. Det finns föräldralösa barn och unga i lägret också. Tänk dig att vara en ensam 15-åring och gå runt där.
“EU har ett ansvar”
I Grekland finns sammanlagt just nu cirka 120 000 flyktingar, vilket är mycket för ett land som knappt har återhämtat sig från en ekonomisk kris, säger Sam Wohlin.
– EU har ett stort ansvar här. De grekiska öarna är nära Turkiets kust. På öarna ser man regelbundet flytvästar som flyter upp på land. Det är förfärliga omständigheter.
– Det är en förfärlig tragedi vi ser. Hjälporganisationer kan komma med vatten, schampo, förnödenheter, men huvudproblemet är inte löst. Det måste till en långsiktig lösning, och vi inom EU måste hjälpas åt med detta, Grekland kan inte ensamt ha ansvaret, säger Sam Wohlin.
---
Fakta: 350 000 kronor fram till i dag
- Insamlingen till förmån för arbetet bland flyktingar i Grekland har hittills gett 350 000 kronor.
- Mellan 2015 och 2020 har sammanlagt 1 miljon flyktingar kommit till Grekland. 12 000 människor har tvingats på flykt efter bränderna i höstas, och mer än 4000 av dem är barn.
---