Nyheter

Avskedade Hillsongpastorn Carl Lentz ska granskas

Oberoende utredning av nya – och gamla – anklagelserna mot Carl Lentz väntar

För en dryg månad sedan avskedades Carl Lentz från tjänsten som pastor i Hillsong i New York. Då hänvisades det till otrohet, men nu visar det sig att det fanns många andra problem och en advokatbyrå har anlitats för att utreda misstankarna.

Under en videokonferens med anställda och volontärer den 19 november förklarade grundaren av Hillsong, Brian Houston, att det rörde sig om “mer än en affär”. New York Times har tagit del av inspelningen och enligt tidningen tillade Brian Houston att affärerna “var betydande”. Men sexuell otrohet var bara en del av bakgrunden till avskedandet. Brian Houston motiverade också beslutet med Lentz “allmänt narcissistiska beteende, manipulation, dåliga bemötande av människor” liksom en “förtroendeskada beroende på lögner, och konstanta lögner”.

Det var den 4 november som Brian Houston meddelade att Carl Lentz hade sparkats från sin pastorstjänst med omedelbar verkan. Sedan dess har fler detaljer blivit kända. Bland annat har en smyckesdesigner i Brooklyn berättat att hon inledde ett förhållande med Lentz i maj i år. New York Times har även pratat med en rad personer som har varit, eller fortfarande är, aktiva i Hillsong i New York, den mest kända av Hillsongs fyra församlingar på USA:s östkust.

Tidigare rykten ledde inte till åtgärder

Uppgifterna från personerna är samstämmiga: Carl Lentz var väldigt mån om att umgås med kända personer, bland annat gick det att se på Instagram hur han fanns på plats på idrottsevenemang och kändisbröllop. Däremot syntes han sällan till i församlingen som han var pastor för. Och de få gånger som han dök upp i kyrkan fanns det alltid människor som såg till så att gudstjänstfirarna inte kunde komma för nära honom.

2017 fanns det rykten om att Carl Lentz hade betett sig olämpligt mot kvinnor. New York Times har pratat med en av de dåvarande ledarna som säger att hon försökte lyfta saken med sina överordnade. Men hon fick inte gehör för detta och blev i stället ombedd att lämna sin ledaruppgift.

Enligt tidningen uppdagades Carl Lentz otrohet den 22 oktober i år när en anställd på kyrkans kontor på Manhattan hittade intima meddelanden på Lentz arbetsdator.

Behandling på öppenvårdsmottagning

Efter avskedandet av Lentz har Hillsong anlitat en advokatbyrå i New York. Brian Houston säger till New York Times att en oberoende utredning av Carl Lentz ledning av Hillsong New York och av kyrkans kultur under den perioden ska genomföras. Han berättar även att ryktena om Carl Lentz olämpliga beteende utreddes 2017, men att advokatbyrån ska titta på dem igen.

När det gäller beslutet att sparka Carl Lentz konstaterar Brian Houston att det var kulmen på en långvarig frustration över 42-åringen. Enligt Houston hade han tillrättavisat Lentz vid flera tillfällen genom åren, bland annat efter att pastorn fotograferats när han drack sprit med artisten Justin Bieber, som han har döpt och även vigt.

Houston säger att han hade tre möten med Lentz under sommaren där de diskuterade “ledarskapsfrågor”.

Samtidigt som Hillsong i New York kämpar för att ta sig igenom den turbulenta perioden uppger livsstilsmagasinet People att Carl Lentz har bestämt sig för att söka hjälp. En källa säger till People att Lentz kommer att få behandling på en öppenvårdsmottagning som specialiserar sig på “depression, ångest och pastoral utbrändhet”.

Carl Lentz har själv inte uttalat sig kring de nya anklagelserna.

---

Fakta: Hillsong i New York

  • Församlingen, som har sin bas i New York, heter formellt Hillsong East Coast.
  • Utöver New York finns Hillsong East Coast på tre andra orter: Montclair i delstaten New Jersey, Norwalk i Connecticut samt Boston i Massachusetts.
  • Församlingen i New York grundades av Carl Lentz och Joel Houston 2010.

---

Fler artiklar för dig