Nyheter

Fördubbling av kvinnliga föreståndare på sex år

Men fortfarande är bara var sjunde ledare i en pingstförsamling kvinna

Antalet kvinnor på föreståndarposten i en pingstförsamling fortsätter att öka. Totalt står 49 kvinnor nu som ytterst ansvarig ledare jämfört med 24 kvinnor år 2014.

Uppgifterna framgår av pingströrelsens årsbok för 2020 som utkommer i dagarna, och rapporterades först av tidningen Pingst. Den snabba ökningstakten har kommit efter en tidsperiod på 25 år då antalet kvinnor som föreståndare i en församling har stått i det närmaste still.

Linnea Sennehed är pastor och föreståndare i Pingstkyrkan i Motala sedan 2,5 år tillbaka:

– Jag blir glad av att det går åt rätt håll. Det är på tiden, och en positiv utveckling som det är viktigt får fortsätta framöver, säger hon.

För egen del hade Linnea Sennehed arbetat som ungdomspastor i många år innan hon bestämde sig för att fördjupa sig med en fyraårig pastorsutbildning på Akademi för ledarskap och teologi, ALT. Men det tog ända fram till sista terminen innan hon kunde se sig själv i rollen som blivande församlingsföreståndare.

– Det var otänkbart dessförinnan. Det hade nog med min självbild att göra och den bild jag hade av rollen som föreståndare. Det var lärare, klasskompisar och andra som fick mig att förstå att detta var vad jag egentligen kände längtan till, berättar hon.

Porträtt: Linnea Sennehed, pastor och föreståndare i Pingstkyrkan Motala.

Fortfarande få kvinnor

Trots fördubblingen av antalet kvinnliga föreståndare de senaste sex åren, uppgår andelen kvinnor ändå bara till cirka 15 procent (var sjunde) bland pingströrelsens totalt 306 föreståndare (alla församlingar har inte en sådan).

Linnea Sennehed bekräftar bristen på kvinnliga förebilder att identifiera sig med för föreståndaruppgiften. Medan hennes känsla varit att det fanns nästan lika många kvinnliga som manliga ungdomspastorer och ungdomsledare så tog få kvinnor steget vidare. Många slutade i stället.

– För egen del är jag jätteglad att jag sökte tjänsten i Motala. Jag sa till Gud: Du får öppna och stänga dörrar. Nu trivs jag superbra med församlingen och min tjänst.

Ester-rapporten en väckarklocka

Magnus Wahlström, ansvarig för arkiv och forskning inom Pingst FFS, tror att ökningen av antalet kvinnor delvis är en effekt av den så kallade “Ester-rapporten” som under 2013 gjordes kring jämställdheten i pingströrelsen på uppdrag av Pingst Ung. Undersökningen blev en väckarklocka när den visade låg andel kvinnor som föreståndare trots att församlingarna inte såg några teologiska hinder längre.

Andra delförklaringar som Magnus Wahlström pekar på är den nya pastorsutbildningen ALT, där allt fler kvinnor utbildar sig och får en trygghet i uppdraget. Vidare att regelbundna nätverksträffar inom Pingst Pastor gör att en coachande miljö skapas.

Fler kvinnor i andra pastorsroller

Bland andra pastorsroller inom Pingst är andelen kvinnor betydligt högre. 40 procent av barn-, ungdoms, sjukhus-, lovsångspastorer och så vidare är kvinnor bland dem som är försäkrade i pensionssystemet hos Pingst FFS. Fullständig statistik saknas eftersom pingströrelsen inte “ordinerar” sina pastorer centralt .

Vid den stora Pingst Pastorskonferensen i Stockholm i början av 2020 var 35 procent av deltagarna kvinnor.

---

Fakta: pingströrelsen och kvinnliga föreståndare

* Pingströrelsen fick sin första kvinnliga föreståndare 1980 genom numera avlidna Wasti Feldt, verksam i Gileadförsamlingen i Göteborg.

* Jämfört med andra frikyrkosamfund har pingströrelsen fortfarande låg andel kvinnliga föreståndare.

---

Fler artiklar för dig