Nyheter

Boko Haram anklagas för brutal massaker

Omkring 110 personer ska ha avrättats i nordöstra Nigeria. Islamiströrelsen Boko Haram pekas ut som förövare.

Det är en synnerligen brutal massaker som utspelade sig i byn Koshobe i lördags. Både antalet dödade, omkring 110 personer, samt tillvägagångssättet har väckt uppmärksamhet.

Människorna i byn ska första ha bundits med rep för att sedan ha fått sina halsar avskurna. Offren ska ha varit bönder som var på plats för att odla ris, flera ska ha varit säsongsarbetare som rest till Koshobe från andra delar av landet.

Boko Haram pekas ut

Även om islamistgruppen Boko Haram inte tagit på sig dådet är det många som pekar ut dem som ansvariga för massakern, inte minst för att de genomfört en rad blodiga attacker tidigare, samt att det är i norra Nigeria som de har sitt starkaste fäste.

Det enda motiv som hittills angivits är att byborna dagen innan massakern ska ha avväpnat en medlem från Boko Haram som var där och trakasserade byborna, något BBC lyfter in i sin rapportering.

Förutom det höga antalet dödsoffer ska även flera personer ha kidnappats.

Massakern i Koshobe sticker ut på grund av det höga dödstalet, men det är inte en unik händelse i Nigeria som sedan länge plågats av islamistiskt våld. Förutom Boko Haram är även en lokal gren av Islamiska staten verksam, även en milis kopplad till den etniska gruppen Fulani har genomfört flera attacker mot civila.

Folkmord mot kristna

Det finns inget som tyder på att det nyligen utförda massmordet skulle ha några religiösa motiv. Men många gånger tidigare har islamisternas terror målmedvetet riktat in sig på kristna.

I början av november attackerades en kristen by i samma delstat som den nyligen genomförda attacken, den gången var det tolv personer som dödades och flera kidnappades, ett illdåd som gick omvärlden förbi. För bara någon vecka sedan initierade kristna ledare i Nigeria en bönedag för att lyfta fram alla kidnappningar och massakrer som skett i landet.

I somras lyfte en rapport från det brittiska underhuset frågan om det pågår ett folkmord på kristna i Nigeria, baserat på att bara under det första halvåret hade 600 kristna mördats av islamister. Flera andra aktörer har också lyft in ordet folkmord på senare tid, exempelvis i den nyutkomna boken “The next jihad - stop the Christian geocide in Africa”, som utgår från vittnesmål bland annat från Nigeria.

---

Fakta: Boko Haram

  • Boko Haram är en islamistisk rörelse i Nigeria som sedan 2002 utfört en rad terrorattentat.
  • Just nu anklagas de för en massaker då 110 personer lantbrukare brutalt mördades.
  • Flera tidigare attentat har riktat sig mot kristna.

---

Fler artiklar för dig