Nyheter

Restriktioner drabbar sociala hjälpinsatser hårt

Räddningsmissionens direktor: Vi kan inte svika de här människorna

Det finns många människor i storstäderna som är i behov av hjälp. Men den pågående coronapandemin försvårar – eller stoppar – de sociala insatser som brukar erbjudas under vintermånaderna.

Föreningen Ny gemenskap bedriver hjälpverksamhet bland socialt utsatta i Stockholm. Bland annat erbjuds smörgåspaket i fyra kyrkor varje vardagsförmiddag medan en lång rad kyrkor hjälps åt med att servera lunch varje lördag. Men coronarestriktionerna ställer till problem. Utdelningen av smörgåspaket kommer framöver att ske utomhus medan lördagsluncherna helt och hållet har stoppats under december.

Isa Anton är projektledare för Vinternatt som drivs av ett nätverk där bland annat Isa Antons arbetsgivare, Ny gemenskap, ingår. Sedan 2015 har migranter från andra EU-länder, samt tredjelandsmedborgare med vistelsetillstånd i EU, kunnat få tak över huvudet i Stockholm året runt på två härbärgen. Tidigare handlade det om totalt 100 sängplatser, men i dag har antalet sjunkit till 58 – till stor del på grund av coronapandemin.

“Vi är väldigt påverkade av corona”

Som en del av Vinternatt har EU-medborgare tidigare år dessutom kunnat övernatta i några kyrkor mellan den 1 november och den 31 mars.

– Men i år bestämde två av tre kyrkor att inte öppna. Många av deras volontärer är gamla och kyrkorna vågar inte riskera pensionärernas hälsa, säger Isa Anton till Dagen.

Han förklarar att situationen är akut.

Isa Anton är projektledare för Vinternatt som drivs av ett nätverk där bland annat Isa Antons arbetsgivare, Ny gemenskap, ingår.

En tredje hjälpverksamhet för EU-medborgare i Stockholm är “Extra kalla nätter” – om det blir minus sju grader eller kallare öppnas ytterligare några extra sovplatser i kyrkor. Isa Anton berättar att allt var allt under kontroll för några veckor sedan. Fem kyrkor hade delat upp nätterna mellan sig. Sedan kom beskedet att maxgränsen på antalet människor skulle sänkas från 50 till åtta personer.

– Då bestämde sig tre av kyrkorna för att hoppa av vilket innebär att om det blir kallt just nu är inte alla nätter täckta. Så vi är väldigt påverkade av corona. Situationen är besvärlig, men jag förstår beslutet som våra samarbetspartners, kyrkorna, har fattat och de är välkomna tillbaka när som helst till projektet.

Inget Jul i Gemenskap i år

Ytterligare ett arrangemang som Ny gemenskap står bakom är Jul i gemenskap. Sedan 2007 har ett antal organisationer och församlingar i Stockholm gått samman för att kunna inbjuda alla som vill till ett julfirande i Immanuelskyrkan. Så länge maxgränsen för allmänna sammankomster var satt till 50 personer planerades det för en Jul i gemenskap – med restriktioner – även i år.

Men när gränsen sänktes till åtta personer blev det en omöjlighet.

– Nu har vi bestämt att pausa Jul i gemenskap till 2021, säger Bengt-Olov Tengmark som har varit projektledare för Jul i gemenskap sedan 2017.

– Jul i gemenskap är något unikt eftersom det verkligen är en gemenskap. Och när vi inte kan erbjuda det i år känns det fel att genomföra arrangemanget.

Han berättar för Dagen att det i stället kommer att delas ut julkassar på olika platser i Stockholm.

“Blankt nej hos polisens tillståndsenhet”

I Huddinge, söder om Stockholm har tre lokala kyrkor, samt två organisation, ordnat ett gemensamt “En annan dags jul”-firande på annandagen i Södertörnkyrkan. Arrangemanget har växt år för år och i fjol fick över 300 personer mat på julfesten. Men redan i augusti, när arrangörerna möttes för första gången i år, insåg alla inblandade att coronapandemirestriktionerna skulle ställa till det.

Länge var planen att dela ut matlådor utanför Södertörnkyrkan. Men när maxgränsen sänktes från 50 till åtta personer försvann även det alternativet.

– Det blev blankt nej hos polisens tillståndsenhet, berättar Södertörnkyrkans föreståndare Monica Werner och säger att det mest troliga alternativet nu är att kyrkorna genomför någon form av uppsökande verksamhet där matlådorna delas ut.

– Det man missar när vi inte kan ha en fest utan bara kan erbjuda matlådor är andakten, musiken och gemenskapen. Men det är samtidigt viktigt att vi skickar en signal om att vi inte ger upp utan att vi anpassar oss. Det är då kyrkan fungerar som bäst. Och maten måste ut på något sätt, det är så många som behöver den.

Räddningsmissionen startar sin första skola i Göteborg nästa år, berättar direktorn Emil Mattsson.

Ökat behov av duschar och datorer

I Göteborg ansvarar Räddningsmissionen för en handfull öppna mötesplatser dit exempelvis EU-medborgare, hemlösa och kvinnor i prostitution kan vända sig.

– Vi anpassar verksamheterna så att det till exempel inte blir för många personer i samma rum. Vi bedömer samtidigt att detta är samhällsviktiga insatser och därför är vår grundhållning att vi försöker hålla öppet i så stor utsträckning som möjligt. Vi kan inte svika de här människorna, säger Räddningsmissionens direktor Emil Mattsson till Dagen.

När kommunala badhus och bibliotek stänger uppstår också nya behov.

– Vi märker hur behovet av duschar och datorer har ökat dramatiskt senaste veckorna. Tillgång till internetuppkopplade datorer spelar en extra viktig roll i nuläget då många myndigheter valt att stänga ner för fysiska besök.

“Viktigt med kontinuiteten”

På tisdagar bjuder Räddningsmissionen in till en soppmässa. I somras hölls den utomhus och därefter flyttades den in igen under en period.

– Men nu, när smittspridningen har ökat, håller vi till utomhus igen. Vi fortsätter i alla fall, det är viktigt med kontinuiteten, säger Emil Mattsson och tillägger att sopplunchen kan vara det enda som vissa av personerna har inplanerat under veckan.

– Däremot är det i dagsläget inte någon mässa utan vi serverar bara soppa. Men vi kan förstås be för maten och samtidigt inkludera oss själva och vår värld i den bönen.

Inför julen har Räddningsmissionen som tradition att bjuda in till ett julbord. Omkring 200 personer brukar delta.

– Vi vet just nu inte riktigt hur vi ska göra, men tittar på olika alternativ, säger Emil Mattsson.

---

Fakta: Ny gemenskap och Göteborgs räddningsmission

  • Ny gemenskap bildades formellt 1969, men den sociala hjälpverksamheten inleddes 1968. Värdegrund: “Vi tror på dialog och samverkan som redskap för förändring och ser människan som en helhet och vill möta hens fysiska, psykiska, andliga och sociala behov. Vi tror på människors behov av att bli sedda och behov av mänsklig omsorg och delaktighet.”
  • Emigrantmissionen hjälpte de som samlats i Göteborgs hamn för att gå ombord på Amerikabåtarna i början av 1900-talet. När antalet emigranter minskade fortsatte hjälpen till hemlösa och utslagna i stadens hamnkvarter. 1952 bildades Stiftelsen Hjälp åt Hemlösa - Räddningsmissionen. Värdegrund: “Vi är en organisation för socialt arbete på kristen grund. Den kristna grunden är en drivkraft till att lindra människors nöd och ger inspiration till att främja ett rättfärdigt samhälle. Kyrkan och den kristna tron kan också bidra till att skapa positiv förändring i människors liv.”

---

Fler artiklar för dig