Nyheter

Amanda Lind inför advent: “Stanna hemma”

Kulturminister Amanda Lind (MP) kommer med ett dystert besked inför advent och jul, då hon uppmanar människor att avstå från kyrkobesöket.

Ett vanligt år skulle det vara stort pådrag i landets kyrkor, med körer, orkestrar, julkrubbor och en spänd förväntan inför första advent. Men så ser det inte ut i år.

Nu får enbart åtta personer träffas vid ett evenemang och de flesta kyrkor har redan dragit slutsatsen att det är lönlöst att hålla fysiska gudstjänster under julen. Under tisdagsförmiddagen kom också regeringen med sitt dystra adventsbudskap.

Stanna hemma

– Nu närmar vi oss den tid på året då många firar sina viktigaste högtider, inte minst alla kristna som har som tradition att gå till kyrkan första advent, inledde kulturminister Amanda Lind (MP) då hon kallat till pressträff tillsammans med flera religiösa ledare.

Hennes budskap var lika enkelt som tydligt.

– Stanna hemma i år. Avstå från att delta i gudstjänster, bönesamlingar eller andra ceremonier.

Hon konstaterade att många kommer att bli besvikna, men läget är så pass allvarligt då smittspridningen ökar och liv och hälsa står på spel.

Amanda Lind inför advent: “Stanna hemma”

Kulturminister Amanda Lind kommer med ett dystert besked inför advent och jul, då hon uppmanar människor att avstå från kyrkobesöket.

Stanna hemma, hur känns det att förmedla ett sådant budskap till kristna inför advent?

– Det är så klart väldigt tungt, advent betyder väldigt mycket för många kristna och jag brukar själv besöka kyrkan då, säger Amanda Lind till Dagen efter pressträffen.

Uppmaningen från ministern är att ställa om och försöka hitta andra vägar att fira de religiösa högtider som står för dörren, exempelvis inom familjen.

Begränsningen att enbart få träffa åtta personer gäller i fyra veckor framåt, alltså inte över julen.

Finns det därmed en möjlighet att ha exempelvis en julotta?

– Det här är väldigt omfattande begränsningar som vi har infört och det är inget regeringen tar lätt på. Regeringen har sagt att det här ska gälla i fyra veckor, men behövs det ska vi förlänga restriktionerna även över jul och nyår.

Amanda Lind lägger till att Folkhälsomyndigheten ska komma med ytterligare råd angående julhelgen.

– Jag förstår att det finns ett behov att få besked, men vi måste vänta och se hur smittan utvecklar sig.

Finns öppna kyrkor

Ärkebiskop Antje Jackelén var också med under pressträffen och berättade att Svenska kyrkan trots allt inte stänger ned helt.

– Kyrkorna hålls öppna för enskild andakt och ljuständning, berättade hon.

Amanda Lind inför advent: “Stanna hemma”

Kulturminister Amanda Lind kommer med ett dystert besked inför advent och jul, då hon uppmanar människor att avstå från kyrkobesöket.

Amanda Lind, vad tycker du om det?

– På samma sätt som butiker och restauranger håller öppet för inköp som inte kan anstå har jag förståelse för att vissa kyrkor håller öppet för enskild ljuständning. Kyrkan är en viktig plats för många, men jag vill också vara tydlig med vad Folkhälsomyndigheten säger till oss nu om att undvika sociala sammanhang så mycket som möjligt.

Väntar på befrielse

Även pingströrelsens ledare Daniel Alm var med då ministern kallade till pressträff, då i egenskap av sin roll som ordförande för Sveriges kristna råd.

Han påminde om att det som nu sker är en skarp inskränkning av mötesfriheten.

– Men vi accepterar den på grund av pandemin, sa han.

Daniel Alm vill också göra en parallell till advent, en berättelse om befriaren som ska komma och är upptakten till julen och Messias ankomst.

– Nu väntar vi på befrielse från pandemin, sa Daniel Alm, som menade att berättelserna från kyrkor och samfund nu behövs, även om det sker digitalt.

Han uppmanade också till att under de kommande högtiderna bry sig om människor även utanför den snäva familjekretsen.

– Hör av dig till fem personer, utmanade han alla som lyssnade.

Amanda Lind inför advent: “Stanna hemma”

Kulturminister Amanda Lind kommer med ett dystert besked inför advent och jul, då hon uppmanar människor att avstå från kyrkobesöket.

---

Fakta: Advent och jul: Vad gäller?

  • Regeringen har beslutat att max åtta personer får träffas under ett evenemang, vilket omöjliggör större adventsfiranden i kyrkan.
  • Den tillfälliga lagen träder i kraft den 24 november och gäller i fyra veckor framåt.
  • Restriktionerna kan dock förlängas över jul- och nyår.
  • Regeringens råd är att man inte ska gå till kyrkan under advent, ytterligare råd följer inför jul- och nyår.

---

Fler artiklar för dig