Nyheter

Grönt ljus för masterexamen i teologi på Newmaninstitutet

Regeringen har nu tilldelat katolska Newmaninstitutet i Uppsala rätten att utfärda masterexamen.

För tio år sedan fick Newmaninstitutet examensrättigheter för en kandidatexamen i teologi. Nu utökas skolans examensrätt, enligt ett färskt beslut.

Newmaninstitutet i Uppsala är en privat svensk romersk-katolsk högskola med inriktning på teologi, filosofi och kultur. Sedan skolan fick rätt att utfärda kandidatexamen i teologi har även filosofi tillkommit på listan över kandidatämnen. Nu får skolan alltså även rätt att utfärda examen på avancerad nivå, masterexamen.

“Väletablerad”

Enligt Universitetskanslerämbetets bedömning har institutet “en specialiserad men kreativ utbildningsmiljö”, skriver katolska tidningen Signum. Vidare skriver myndigheten att Newmaninstitutet har blivit “en väletablerad anordnare av teologisk utbildning på grundnivå”. Det finns, skriver man, “utan tvekan den lärarkompetens och lärarkapacitet som erfordras” inom det som är skolans huvudområdet, systematisk teologi, och därför har man nu beslutat att tilldela institutet den nya examensrätten. Första intagningen till det tvååriga programmet sker hösten 2021.

Namn efter kardinal

Skolan grundades 2001 av jesuitorden. Den är namngiven efter John Henry Newman, en engelsk konvertit som senare blev kardinal (1801-18990). Han var en av de röster som inspirerade till tankarna bakom Andra Vatikankonciliet. Newmaninstitutet samarbetar med andra filosofisk-teologiska högskolor runt om i världen i olika forskningsprojekt och med studentutbyten.


Fler artiklar för dig