Nyheter

Besked om biskopsbråket i Härnösand dröjer

Överklagandenämnden hade ärendet på sitt bord under fredagen, men satte inte ner foten.

Det har varit en turbulent tid för Svenska kyrkan i Härnösands stift. Krav har ställts på biskop Eva Nordung Byströms avgång och Arbetsmiljöverket har kopplats in efter omfattande arbetsmiljöproblem på stiftskansliet.

Fredagen den 13 november var uppsatt som ett viktigt datum i hur biskopsfrågan skulle lösas ut. Då träffades Överklagandenämnden, kyrkans högsta juridiska instans, för att se över ärendet och ta reda på om en biskop i Svenska kyrkan kan avsättas på det sätt som föreslås. Frågan har ansetts principiellt viktig, då biskopar har en betydelsefull roll i en episkopal kyrka som Svenska kyrkan.

Läs mer: Allt du behöver veta om biskopsstriden i Härnösand

Inget besked

Det är de förtroendevalda kyrkopolitikerna i stiftsstyrelsen som försökt få bort biskopen och angett samarbetssvårigheter som anledning. Eva Nordung Byström har dock inga planer på att avgå och har ett starkt stöd i den pågående konflikten från många medarbetare i stiftet, inte minst bland präster och diakoner.

Men något besked i frågan kom inte från Överklagandenämnden då de träffades under fredagen. Det beror på att flera nya handlingar lämnats in och att materialet kring ärendet är så omfattande.

Inget tidsschema

“Ärendena gällande biskopen i Härnösands stift kommer fortsätta att beredas och Överklagandenämnden kommer att ha ett extra sammanträde så småningom” kommenterar Karin Bohlin på Överklagandenämndens kansli, till Dagen.

Något tidsschema för när de kan fatta ett beslut finns inte, men nämnden ska träffas igen innan den 18 december då nästa ordinarie möte är aviserat.

---

Fakta: Biskopsstriden i Härnösand

  • Stiftsstyrelsen i Härnösand har försökt få biskop Eva Nordung Byström avsatt.
  • De hänvisar till samarbetsproblem som orsak.
  • Biskopen har dock inga planer på att avgå.
  • Nu diskuteras frågan för fullt, både lokalt i stiftet men även i Svenska kyrkan som helhet.
  • Det hör nämligen till ovanligheterna att man kräver en biskops avgång på det här sättet.

---

Fler artiklar för dig