Nyheter

Utredning av Hillsong New York efter otrohetsaffär

“Det behövs en nystart”, säger Hillsongs grundare Brian Houston.

Nyheten om att den kände Hillsongpastorn Carl Lentz sparkas efter otrohetsaffär slog ned som en bomb för en dryg vecka sedan. Nu ska en oberoende utredning göras om New York-församlingens arbetssätt.

Hillsongs grundare Brian Houston säger till den oberoende evangelisk kristna organisationen Ministry Watch att att det behövs en “solid grund för en nystart”. Han tillägger: “det bästa ligger framför oss”.

För en dryg vecka sedan kom nyheten om att huvudpastorn i New York-församlingen, Carl Lentz, skulle sparkas. Att Lentz skulle få lämna sin post framgick av ett mejl som Brian Houston skickade till anställda och församlingsmedlemmar. Där skrev Brian Houston att Lentz inte längre hade Hillsongs förtroende – han var dock tystlåten om varför förtroendet hade brutits, men skrev att det handlade om “omoraliskt beteende”.

Dagen efter erkände Carl Lentz på sitt instagram-konto att han varit otrogen mot sin fru.

Vill återuppbygga förtroendet

Senare har en 34-årig designer i bland annat tidningen The Sun sagt att Carl Lentz haft en affär med henne under fem månader. Kvinnan, som framträtt med namnet Ranin, säger att Carl och hon gjorde slut för någon vecka sedan. Då hade förhållandet uppdagats genom att Carl Lentz fru Laura hittade meddelanden som Lentz och Ranin skickat till varandra, på Carl Lentz dator. Datorn hade förvarats på Hillsongs kontor, och flera medarbetare hade också sett mejlen.

Läs även: Hillsongpastor: Jag tar fullt ansvar för mina handlingar

Lentz själv skrev i samband med avskedet från Hillsong att han nu “ska påbörja en resa för att återuppbygga förtroendet från min fru Laura och mina barn, och jag ska också ta mig tid att arbeta med mig själv och försöka bli hel igen, och ta emot den hjälp jag behöver”.

Nu kommer alltså förhållandena i New York-församlingen att utredas närmare. Utredningen ska skötas av fristående jurister, säger representanter för församlingen till tidningen New York Post. “Vi tar detta på stort allvar. Med hjälp av rapporten kommer vi att bli bättre rustade att vidta alla nödvändiga åtgärder gällande det som är fel i församlingen, och därmed staka ut vägen framåt för Hillsong East Coast och göra det möjligt för fler människor att hitta hoppet i Jesus Kristus”, säger de.

Kändis-tätt

Församlingen på Manhattan har sedan den startade varit lite av mediernas gunstling: det har ofta varit kändistätt på gudstjänsterna, och Carl Lentz själv blev något av en “stjärnpastor” med sina hipsterkläder och många tatueringar. Lentz döpte sångaren Justin Bieber i ett badkar, och bland hans församlingsmedlemmar fanns också systrarna Jenner.

Men det har också funnits kritik mot församlingen. En av de kritiska rösterna är juristen Boz Tchividjian på organisationen GRACE, som arbetar tillsammans med kyrkor för att utreda och förhindra sexuella övergrepp. Tchividjian säger till Ministry Watch att organisationen redan 2017 påpekade att det förekom sexuella överträdelser inom församlingen i New York. När GRACE påtalade detta fick de höra att de spred skvaller, säger han.

“Det är en vanligt förekommande och effektiv metod som ledare använder för att få offren att skämmas och hålla tyst”, kommenterar han.




---

Startade 1983

  • Hillsong grundades av Brian Houston och hans fru Bobbie 1983. Den är känd för sina lovsånger, som används av kyrkor över hela världen.
  • Runt 150 000 människor besöker varje vecka en Hillsong-gudstjänst någonstans i världen. Hillsong finns i 28 länder.


---

Fler artiklar för dig