Nyheter

Spårlöst försvinnande i digital adventskalender

Shalom mission och missionskyrkan i Oskarshamn arbetar ihop i pandemins tid för att ersätta sin populära julmusikal

Postmästaren försvinner spårlöst – är julen i fara? Den frågan får svar i en digital adventskalender från Shalom mission och missionskyrkan i Oskarshamn.

Förra året satte missionsorganisationen Shalom mission och missionskyrkan i Oskarshamn upp en välbesökt julmusikal för skolor och allmänheten. I år sätter pandemin stopp och i stället har de gjort en digital julkalender.

Den innehåller 24 filmluckor och utspelar sig på ett postkontor. Även där står julen för dörren och karaktärerna Rosa och Postmästaren har fullt upp med att leverera julkort och paket. Allt förändras dock när Postmästaren försvinner spårlöst.

Från inspelningen av julkalendern "Juläventyret", som utspelar sig på ett postkontor.

Inte bara underhållning

Hinner Postmästaren dela ut alla julkort innan julafton? Och om inte – vem ska då göra det? Frågorna är många men den som är nyfiken får vänta på svaren tills det hela drar i gång.

Kalendern riktar sig främst till skolklasser och barnfamiljer, och syftet är inte enbart att underhålla utan också att bidra med kunskap. Enligt Matilda Borgemo, initiativtagare och produktionsledare, kommer barnen som tittar att lära sig en massa.

– Varför vi har traditioner som pepparkaksbak, julstjärnor och luciafirande är några saker som vi tar upp, berättar hon i ett pressmeddelande.

Barn och vuxna utklädda till möss.

Över hundra personer har bidragit

Bakom produktionen står bland andra Shaloms teambibelskola, men även barnkörer, dans- och ungdomsgrupper och frivilliga runt om i länet finns med. Totalt har fler än ett hundra personer bidragit.

– Det har varit lärorikt för oss alla. Jag hoppas verkligen att det kommer att synas i den slutliga produkten hur roligt vi haft när vi gjort den, säger bibelskoleeleven Elsa Nikolausson.

Matilda Borgemo talar om arbetsglädjen under produktionens gång där olika verksamheter, tonåringar och barn jobbat tillsammans.

– Vi lever i en mörk tid och behöver nog alla påminnas om vikten av att sprida ljus och hopp i vår omgivning. Vi vill uppmuntra barnen att ta hand om varandra och hjälpa dom som behöver.

Fler artiklar för dig