Nyheter

Sport for Life startar nytt nätverk för kristna inom idrotten och kyrkan

“Blir ett komplement till vårt elitnätverk - tänker att detta ligger rätt i tiden."

Sport for Life lanserar ett nytt nätverk för kristna idrottare och ledare i församlingar.
– Genom Connecting Christian Athletes, CCA, vill vi nå ut brett bland kristna i idrottsrörelsen och i församlingar, berättar Johan Lagerbeck, verksamhetsledare på Sport for Life.

Precis som namnet antyder går idén ut på att koppla ihop kristna som på olika sätt är engagerade i idrott. Siktet är inställt på fyra olika målgrupper.

– Vi vänder oss till idrottare och motionärer, ledare och coacher i idrottsrörelsen, ledare som vill använda idrott som ett verktyg i sina församlingar, och sist men inte minst, anhöriga, berättar Johan Lagerbeck.

Handfasta råd och tips

Detta ska ske digitalt på plattformar som Instagram och Facebook genom andakter, vittnesbörd och webbinarier, alltså digitala seminarier. Handfasta tips, råd och idéer som kan bli till hjälp för den enskilde.

Enligt Johan Lagerbeck är det inte i första hand tänkt som ett forum för utbyte av tankar och åsikter utan ambitionen handlar mer om att skapa trygghet och identitet.

– I ett senare skede kommer det nog att bli möjligt att bilda särskilda grupper för dem som så önskar. Till en början vill vi fokusera på att inspirera troende som är engagerade inom kyrkan och idrotten.

Ni skriver att ni vill “uppmuntra, utmana och utrusta” kristna ledare och aktiva idrottare “att göra skillnad” i idrottsrörelsen i Sverige. Hur tänker ni gå till väga?

– Idrottare och atleter är en grupp som ofta saknar uppbackning inom kyrkorna. Vi tror att många behöver mer självförtroende för att våga använda sin idrottstalang och sitt ledarskap för Gud.

Ska de bli mer inriktade på att vittna om sin tro?

– Som kristna är vi alla kallade att dela med oss av vår tro till andra, och det kan ske på många olika sätt. Vi vill först och främst att fler ska känna sig trygga med sin identitet, både som kristna och idrottare.

– Om man är trygg i sin identitet är det mycket lättare att dela med sig av Jesus. Det kan också handla om att våga säga ifrån i omklädningsrummet: “Nu byter vi samtalsämne, grabbar.”

Använda digitala verktyg

Idén till ett nytt nätverk har funnits i några år, och Johan Lagerbeck är optimistisk.

– Vi tänker att det ligger helt rätt i tiden. Med alla restriktioner under coronapandemin ska vi använda de digitala verktyg som finns. Vi tror stenhårt på konceptet, säger han till Dagen.

Sedan flera år jobbar Sport for Life ihop med Kristen idrottskontakt, Krik, med ett nätverk som riktar sig till kristna elitidrottare. Bland annat anordnas träffar då kristna som elitsatsar umgås och har trevligt tillsammans.

– Det arbetet vill vi fortsätta vi med, och det utesluter inte att det finns andra grupper som också behöver stöd. Det nya nätverket blir ett komplement till det.

Resurs för församlingar

Idén kommer ursprungligen från Per Axelsson, som varit engagerad i Sport for Life i många år. Per och Johan Ljung, en annan profil i Sport for Life, kommer att vara viktiga för att helheten ska fungera.

– Per och Johan blir CCA-coacher, vilket betyder att de fungerar som mentorer för enskilda idrottare och ledare. Båda har gått Sport for Lifes kaplanutbildning och är certifierade kaplaner i vår organisation.

Finns ett behov av detta?

– Det finns absolut ett behov, både hos enskilda och i församlingar. Man efterfrågar detta mer och mer och vi vill jobba nära församlingarna, säger Johan Lagerbeck.

– Varje sommar möter vi ungefär 1 500 ungdomar på våra olika sportläger runt om i landet. Genom det arbetet kommer ungdomar till tro, och det skapar behov av uppföljning och stöttning.


Fler artiklar för dig