Nyheter

De får hjälp att sprida kristen tro - tack vare kyrkoavgiften

Korskyrkan i Götene är en av tre församlingar som får hjälp av pingströrelsen nationellt att kunna genomföra en evangelisationskampanj i augusti 2021. Detta efter att ha samlat in flest nya medgivanden om kyrkoavgifter via Pingst.
– Fantastiskt roligt, säger pastor Mikael Tilly.

Även Christ Church i Umeå och Finska pingst i Södertälje belönas med en utåtriktad satsning för att sprida den kristna tron under parollerna “Mer Jesus till folket” och “Revive my city”. Varje församling får hjälp från Pingst nationellt med ett team som kommer till orten – och resurser till ett värde av 100 000 kronor på varje plats.

Det har talats om att exempelvis anordna en festival med hoppborg, ansiktsmålning och barnmöten för de yngsta och väckelsemöten för ungdomar och vuxna. Detta efter en period av förberedelser med bön och undervisning.

Planeringsarbete ska påbörjas

Vad det blir för Götenes del återstår att se. Men Mikael Tilly hoppas att satsningen ska kunna haka i den utåtriktade Prismakonferens som församlingen brukar ha i början av sommaren, inom det gemensamma ungdomsarbetet ihop med Equmeniakyrkan på orten.

– Vi vill göra något som möter olika generationer och som märks. Vi hoppas få växa som församling och lära oss mer genom att göra det tillsammans med Pingst. En fantastisk resurs, säger pastor Mikael Tilly i Götene.

Hoppborg när Korskyrkan i Götene anordnar Prismakonferens med unga människor.

De tre pingstförsamlingarna i norr, Mellansverige och syd antog utmaningen från Pingst FFS där det gällde att samla nya medgivanden om att ge kyrkoavgift via skattsedeln för nästa år – något som gick att anmäla fram till 31 oktober. Högst andel medgivanden i förhållande till medlemsantalet har räknats.

Tävlingsinslag tonas ner

Till en början talade Pingst nationellt om en “tävling” där evangelisationskampanjen var en “vinst”. Men efter kritiska röster mot terminologin – och skämtsamma inlägg i sociala medier om “Pingstkodlotteriet” – har tävlingsmomentet tonats ner.

Porträtt: Mikael Tilly, pastor i Korskyrkan Götene.

Pastor Mikael Tilly i Götene berättar att han fått glada tillrop sedan de tre församlingarna offentliggjordes vid nationella konferensen Pingst ledare nu i helgen.

– Väldigt roligt! Många har hört av sig både här i församlingen och från grannförsamlingar, säger han.

Socialt arbete och barnpedagog

Kyrkoavgiften på en procent av inkomsten via skattsedeln fördelas med 70 procent till den lokala församlingen och 30 procent till Pingst nationellt. För Korskyrkan i Götene innebär det att det blir lättare att planera arbetet genom att kunna förutse vilka pengar som är på väg in.

– I november startade vi exempelvis ett socialt arbete med matkassar till familjer som har behov. Och nu ska en projektanställning med en barnpedagog på halvtid finansieras. Då blir kyrkoavgiften en förstärkning till trogna givare på andra sätt.

Samarbetsförsamling

Korskyrkan i Götene är dubbelansluten till Pingst FFS och Evangeliska frikyrkan, EFK. I församlingen uppmuntras medlemmarna att ge kyrkoavgift till ett av samfunden.

Totalt har drygt 710 nya medgivanden kommit in från olika församlingar till Pingst nationellt. Förra året passerades 10 000 personer som ger kyrkoavgift via rörelsen – och därmed möjliggörs de nu aktuella evangelisationskampanjerna.

---

Fakta: Korskyrkan i Götene

  • Är en samarbetsförsamling mellan Pingst och Evangeliska frikyrkan, EFK.
  • Har cirka 360 medlemmar.
  • I Götene tätort, belägen mellan Skara och Mariestad, bor det cirka 6 000 invånare.

---

Fler artiklar för dig