Nyheter

Hillsongpastor Carl Lentz i USA får sparken på grund av “omoraliska felsteg”

Carl Lentz, huvudpastor i Hillsong i New York, har sparkats. Enligt uppgifter handlar beslutet bland annat om hans ledarskap och nyligen avslöjade omoraliska snedsteg.

På onsdagseftermiddagen lokal tid i USA skickade Hillsongs grundare Brian Houston ett mejl till anställda och medlemmar i Hillsong i New York där han berättade att Carl Lentz hade fått lämna jobbet som pastor för församlingen.

I mejlet, som Religion News Service har tagit del av, uppger Brian Houston att Carl Lentz inte har Hillsongs förtroende längre.

“Jag inser att detta kommer som en chock för er, men jag hoppas att ni förstår att det inte var lätt att ta detta beslut och att det gjordes för allas bästa, inklusive pastor Carl”, skriver Brian Houston.

“Jag hoppas också att ni förstår att det inte är lämpligt för oss att gå in på detaljer kring händelserna som ledde fram till detta beslut. Ni kan ändå vara säkra på att beslutet togs för att hedra Gud och för att ta pastoralt ansvar för er, vår östkustfamilj, samt pastor Carl och hans familj”, fortsätter han.

Döpte Justin Bieber 2014

I ett uttalande som Brian Houston publicerade på kyrkans webbplats senare på onsdagskvällen upprepade han mycket av innehållet i e-postmeddelandet. Men han berömde då även Lentz arbete i Hillsong och uttryckte tacksamhet för de år som Lentz och hans hustru har gett till Hillsong i New York.

“De har ett hjärta för människor och vi är övertygade om att Gud, efter en tid av vila och återupprättande, kommer att använda Carl på ett annat sätt utanför Hillsong. När vi avslutar hans tjänstgöring vill vi inte på något sätt förminska det goda arbete som han har gjort här”, står det.

Den i dag 41-årige Carl Lentz grundade, tillsammans med Brian Houstons son Joel Houston, Hillsong i New York 2010. Sedan dess har församlingen vuxit rejält och flera kända personer har under dessa tio år synts i församlingen. En av dessa är artisten Justin Bieber som även döptes av Carl Lentz 2014.

Enligt Religion News Service har varken Hillsong eller Carl Lentz valt att ge några kommentarer.

---

Fakta: Hillsong Church i Sydney

  • Hillsong Church, eller bara Hillsong som församlingen ofta kallas, är känd för sina lovsånger som används i kyrkor i hela världen.
  • Församlingen grundades 1983 av Brian Houston och hans hustru Bobbie. Från 45 medlemmar vid starten har den växt och enligt egna uppgifter finns det i dag omkring 150 000 aktiva i ett 20-tal länder.
  • Hillsongförsamlingar finns ibland annat i Stockholm, New York, London, Kiev och Paris.

---


Fler artiklar för dig