Svenska kyrkan i Härnösands stift är indragen i en unik konflikt där de förtroendevalda försöker avsätta biskop Eva Nordung Byström.
Har du inte hängt med? Här är allt du behöver veta om biskopsstriden i Härnösand.
Avgå! Det är uppmaningen som riktats till Härnösands biskop Eva Nording Byström. Men frågan är större än hennes framtid som ledare för stiftet, utan konflikten påverkar hela Svenska kyrkan.
Här är huvudaktörerna i dramat;
Huvudpersonen: Biskop Eva Nordung Byström
För sex år sedan vigdes Eva Nordung Byström till biskop i Härnösands stift efter att på sedvanligt sätt röstats fram av stiftets präster, diakoner och ett antal lekmän.
Utåt sett verkar det ha fungerat bra, och biskopen har oftast omskrivs i positiva ordalag.
Men under ytan har det legat och pyrt. Samarbetet mellan biskopen och stiftets folkvalda kyrkopolitiker har inte fungerat. De har därför krävt att biskopen ska lämna in sin avskedsansökan.
Eva Byström Nordung är sedan en tid sjukskriven. Hon har uttalat sig mycket sparsmakat i den pågående konflikten, där hon meddelat att hennes önskemål är att vara kvar som biskop och att hon vill lösa situationen med hjälp av konflikthantering och att parterna försonas.
[ Läs mer: Eva Nordung Byström - så heter Härnösands stift nya biskop ]
Upprorsmakarna: Stiftsstyrelsen
I kyrkovalet 2017 fick medlemmarna i Svenska kyrkan välja vilka som skulle företräda dem. Utifrån valresultatet tillsattes en stiftsstyrelse där tio folkvalda kyrkopolitiker ingår medan biskopen själv är ordförande.
Det är nio personer ur denna styrelse som nu gör uppror mot biskopen och vill att hon antingen avgår självmant eller att hon sägs upp. Orsaken som de gett är samarbetsproblem, utan att gå in på detaljer.
Kenneth Norberg (S) är första vice ordförande i stiftsstyrelsen och är den som för gruppens talan.
– Relationen mellan biskopen och övriga styrelsen var krånglig redan från början och har inte blivit bättre trots försök att jobba med det, kommenterar han till Dagen då han svarar på frågor via mejl.
– Vi är egentligen inte oeniga om verksamheten utan det handlar om våra roller och om relationen mellan oss. Jag vill inte gå in på detaljer, det skulle vara fel av mig att göra det.
Men Kenneth Norberg menar att samarbetsproblemen har pågått så länge att styrelsen till slut tappat förtroendet för biskopen.
– Vi har tagit hjälp utifrån, men det har inte hjälpt.
Stiftsstyrelsens agerande har skapat en stor debatt i Svenska kyrkan där många menar att kyrkopolitikerna inte har mandat att avsätta en biskop.
Vad säger du om det?
– Nu säger biskoparna att reglerna måste göras om så att det finns bestämmelser för hur en sån här situation ska hanteras. Men vi kan inte vänta på att reglerna görs om. Sådant tar ju flera år. Vi har sannerligen försökt att lösa samarbetsproblemen med biskopen.
Hur hoppas du att det här ska sluta?
– Jag har hela tiden hoppats att vi skulle kunna komma överens med biskop Eva så att hon kan sluta på ett för alla parter bra sätt.
Stiftsstyrelsen är inte helt enig om att biskopen bör avsättas. Christer Gelfgren (C) reserverade sig i frågan, tillsammans med domprost Kent Nordin som agerat ersättare för Eva Nordung Byström.
– Jag tycker att vi skulle gå försoningens väg, säger Christer Gelfgren, som hellre sett att extern hjälp kallades in.
– För kan inte vi i Svenska kyrkan hitta försoningens väg, vem ska då kunna göra det?
[ Läs mer: Krav på biskopens avgång i Härnösand ]
Biskopens stödtrupper
Efter att konflikten blossat upp har biskop Eva Nordung Byström fått ett massivt stöd.
Andreas Sundström är kyrkoherde i Sköns församling och var med och tog initiativet till en namninsamling som fick ihop nästan 200 underskrifter från präster, diakoner och antagna kandidater i Härnösands stift.
– Vi var i stort sett hela vigningstjänsten, säger Andreas Sundström, som berättar att det i stiftet finns drygt 200 tjänster av det här slaget.
[ Läs mer: Biskoparna kritiserar stiftsstyrelsen i Härnösand ]
Varför sluter ni upp bakom biskopen?
– Först och främst för att biskop Eva är den som vi har fått vara med och välja. Sedan är det tveksamt om man kan avsätta en biskop på det här sättet, det är inte vilken anställning som helst.
Han tycker också att stiftsstyrelsen vill avsätta biskopen på mycket vaga grunder.
– Den här gruppen har valt att i praktiken inte svara på några frågor. Ska man ta ett så stort beslut som att avsätta en biskop måste man ha ett bra underlag. Det hade varit en sak om de kunde visa att biskopen var grav narkoman eller något liknande, nu säger de bara att det finns samarbetssvårigheter.
Vad hoppas du ska hända nu?
– Vi hoppas att stiftsstyrelsen ska backa från sitt beslut.
Eva Nordung Byström får stöd från många håll i Svenska kyrkan, inte minst från sina 13 biskopskollegor som i ett gemensamt uttalande pekar på behovet att ändra kyrkans regelverk på grund av det här.
I den offentliga debatten står stiftsstyrelsen väldigt ensamma i sin kritik. Flera opinionsbildare ifrågasätter deras beteende och tar parti för biskopen. Inte minst syns denna slagsida i Kyrkans Tidning. På både ledar- och debattplats har det publicerats flera kraftfulla försvar för Eva Nordung Byström och hennes rätt att få vara kvar som biskop.
[ Elisabeth Sandlund: Lyssna när biskoparna slår larm ]
Instanserna som kan avgöra
Vem bestämmer hur det hela kommer att sluta? Kanske blir det Överklagandenämnden i Svenska kyrkan, den instans som ser till att kyrkans eget regelverk följs.
Den 13 november träffas den och då finns biskopsbråket i Härnösand på dagordningen. Nyligen beslutade nämnden att det fram till dess inte går att avskeda biskopen.
Varför är ni inblandade?
– För att vi har fått ett överklagande till oss, säger Johan Munck, ordförande i Överklagandenämnden.
Det är Eva Nordung Byström själv som lämnat in ett överklagande där hon menar att stiftsstyrelsen agerat felaktigt.
Varför är det här en fråga som är viktig för hela Svenska kyrkan?
– För att det berör en biskop, det är speciellt. En biskop är vigd av ärkebiskopen för att tjänstgöra i ett stift, det är unikt att stiftsstyrelsen på det här sättet beslutar att säga upp biskopen.
Kan de göra det?
– Ja, det är frågan. Det är det vi har att ta ställning till.
Johan Munck berättar att Överklagandenämnden håller på att samla in material för att kunna fatta ett slutgiltigt beslut.
Är det ni som har avgörandet i er hand?
– Det är lite rörigt när det gäller samspelet mellan de kyrkliga organen och de vanliga arbetsrättsliga organen, säger Johan Munck.
– Men det är vi som prövar den rent kyrkliga frågan. Det har aldrig förekommit att en stiftsstyrelse velat avsluta en biskops anställning.
Konflikten kan också landa i Arbetsdomstolen, eftersom frågan om en anställning inte bara kan avgöras internt av en kyrka. Om biskop Eva Nordung Byström skulle avskedas utifrån stiftsstyrelsens önskemål kan hennes fackliga företrädare vända sig till domstolen för att driva frågan vidare där.
Men ur ett kyrkligt perspektiv handlar det om mer än en anställning. För om det hela resulterar i att en biskop kan avsättas på det sätt som stiftsstyrelsen vill, då skulle alla andra biskopar också kunna avsättas på ett liknande sätt.
Svenska kyrkan är episkopal kyrka, alltså en kyrka som styrs av biskopar. Men om de fråntas sin makt, vad är man då för en kyrka? Det är frågan som tornar upp sig i bakgrunden.
---
Fakta: Biskopar i trubbel
Eva Nordström Bylunds sits är ganska unik i Svenska kyrkans historia.
Men det finns ett parallellfall, då Växjös biskop Sven Thidevall för tio år sedan hamnade i en konflikt med stiftsstyrelsen.
Det hela löstes genom att Sven Thidevall fick en forskartjänst på kyrkokansliet i Uppsala.
---