Nyheter

Frikyrkoledare saknar sina församlingar

Sex frikyrkoledare gav sig ut på sociala medier för att prata pandemi, framtidsmål 2021 och kyrkoavgift. Bland annat framkom att frikyrkorna når helt nya människor via digitala gudstjänster, men att det kan vara svårare att veta var församlingsmedlemmarna finns.

Det var pingstledaren Daniel Alm som hade tagit det något ovanliga initiativet att bjuda in sina frikyrkliga samfundsledarkollegor till ett samtal på Instagram på onsdagskvällen.

Frikyrkoledarna konstaterade att coronakrisen har fått kyrkorna att ställa om och att de har tagit stora steg framåt på det digitala området. Samtidigt noterade Linalie Newman från Evangeliska frikyrkan att en viss trötthet kring webbgudstjänsterna börjar sprida sig.

– Vi har blivit mätta på det, fast vi har blivit bra på det, sa hon.

Sex frikyrkoledare gav sig ut på sociala medier för att prata pandemi, framtidsmål 2021 och kyrkoavgift. Pingstledaren Daniel Alm tog  initiativet att bjuda ihop sina frikyrkliga samfundsledarkollegor till ett samtal på Instagram.

“Var är de 99 fåren?”

Daniel Alms egen upplevelse var med en bibelreferens och glimten i ögat: “Vi når det hundrade fåret, men var är de 99? Var är församlingen?” Och han medgav att det varit lätt att själv bli sekulariserad när han suttit hemma och tittat på webbgudstjänster och börjat sms:a med en kompis under tiden.

Linalie Newman höll med om att det finns varierande erfarenheter:

– Nya människor söker sig aktivt till kyrkorna. Vi får höra att vissa församlingar döper. Men på andra ställen fylls inte de 50 platserna, och det är svårt att samla människor. Det är lite både ock.

Har predikat hopp

Lasse Svensson från Equmeniakyrkan konstaterade att han som predikant har fått tänka till mer när alla börjat webbsända och det inte bara är den vanliga församlingen som lyssnar, utan budskapet kan cirkulera runt i sociala medier.

– Jag har nog predikat mer existentiellt, det blir mer nerv när oron ligger utan på huden. Då är det en förmån att få predika hopp och att det aldrig är kört.

Kjell Larsson från Svenska alliansmissionen grubblade över hur kyrkorna kan ta med sig lärdomen att ha blivit ännu mer utåtriktade in i framtiden när pandemin är över.

Propagerade för kyrkoavgiften

Tydligt hos alla de sex frikyrkoledarna, inklusive i Frälsningsarmén och Adventistsamfundet, var att församlingsplantering är det som står på agendan för 2021. Och så tog man chansen att via sociala medier gemensamt propagera för att styra kyrkoavgiften – en procent av inkomsten via skattsedeln – till respektive frikyrkosamfund.

Livesändningen på Instagram går att se även i efterhand.

---

Fakta: Frikyrkorna i Sveriges frikyrkosamråd

  • Pingströrelsen, Evangeliska frikyrkan, Adventistsamfundet, Svenska alliansmissionen, Frälsningsarmén och Equmeniakyrkan.

---

Fler artiklar för dig