Nyheter

Härnösands biskop kan inte sparkas - ännu

Överklagandenämnden, Svenska kyrkans högsta juridiska instans, har satt ned foten och menar att stiftsstyrelsen i nuläget inte kan få gehör för sin önskan att avsätta biskop Eva Nordung Byström.

Det är en kyrklig maktkamp av sällan skådat slag som tornat upp sig i Härnösands stift. Det är de folkvalda kyrkopolitikerna i stiftsstyrelsen som önskat att göra sig av med sin biskop, Eva Nordung Byström. Exakt varför har inte preciserats offentligt, förutom att det under lång tid ska ha varit samarbetsproblem på stiftskansliet i Härnösand.

Men en biskop gör man sig inte av med hur som helst. Stiftsstyrelsens drag var att gå via facket, för att på så sätt kunna avsätta biskopen.

Präster stödjer biskop

Frågan har engagerat både präster och diakoner i Härnösand stift, som slutit upp bakom Eva Nordung Byström. Hon får även stöd från övriga biskopar i Svenska kyrkan, som menar att kyrkans eget regelverk, kyrkoordningen, kanske måste göras om på grund av det här.

Biskopsstriden i Härnösand har blivit så infekterad att det nu talas om att hela den ordning som Svenska kyrkan vilar på är i gungning, det vill säga om Svenska kyrkan fortfarande kan ses som en episkopal kyrka som styrs av biskopar.

Beslut har fattats

Nu har Överklagandenämnden, kyrkans högsta juridiska instans, satt ned foten, om än tillfälligt, i det pågående dramat.

Under tisdagen tog de beslutet om ett verkställighetsförbud, det vill säga att biskop Eva Nordung Byström i nuläget inte kan sägas upp. De hänvisar till frågans stora betydelse, samt att det här beslutet gäller i avvaktan på att frågan får sin slutgiltiga lösning. Den 13 november samlas Överklagandenämnden för nästa sammanträde där frågan om biskopens framtid finns på dagordningen, samt vilka principiella följdeffekter det här kan få för kyrkan i stort.

Biskopen överklagar

Det är Eva Nordung Byström som själv vänt sig till Överklagandenämnden med önskemål att de ska köra över stiftsstyrelsens krav på att få henne avskedad. Hon gör det genom att föra fram felaktigheter i hur stiftsstyrelsen hanterat ärendet, exempelvis genom att rada upp formaliamissar som att ärendet inte fanns med i kallelsen. Men hon hänvisar också till att stiftsstyrelsen inte äger frågan om hennes anställning.

“En biskops anställning kan inte avslutas enbart med hänvisning till arbetsrätten”, skriver Eva Nordung Bylund i sitt överklagande, där hon hänvisar till kyrkoordningen.

Hon menar att det är Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar som äger frågan.

Frågan inte löst

Kyrkopolitikerna i Härnösand håller inte med. Stiftsstyrelsens representanter har nämligen svarat med ett eget yttrande där de menar att det är de som är biskopens arbetsgivare och att en överenskommelse om hennes avsked kan nås “i enlighet med gällande arbetsrättslig reglering och kollektivavtal.” Styrelsen är dock inte helt enig då två representanter reserverat sig.

Att Överklagandenämnden nu går in och trycker på paus i den infekterade striden löser så klart inte frågan. Biskopens framtid i stiftet är fortfarande omstritt, liksom frågan om vem som har rätt att besluta vad i Svenska kyrkan. Biskop Eva Nordung Byström är tills vidare sjukskriven.

---

Fakta: Biskopsstriden i Härnösand

  • Stiftsstyrelsen i Härnösand vill avsätta biskop Eva Nordung Byström.
  • De hänvisar till samarbetsproblem som finns på stiftskansliet.
  • Frågan har blivit principiellt viktig och öppnat upp en debatt hur pass stor makt kyrkopolitiker får ta.

---

Fler artiklar för dig