Nyheter

Equmeniakyrkan valde bort populära psalmer på grund av upphovsrätt

Sånger av Britt G Hallqvist och Anders Frostenson valdes bort. Orsak; upphovsrätten gjorde det för dyrt.
– Det var med sorg i hjärtat vi gjorde det valet, säger Lena Wohlfeil.

Hur mycket får det kosta att sjunga en sång? Frågan aktualiserades då Equmeniakyrkan hade sin kyrkokonferens nyligen. På grund av coronaviruset sändes den via nätet och därmed ändrades spelreglerna kring upphovsrätten.

– Upphovsrätten är viktigt och de som skrivit text och musik ska få ersättning, men så här dyrt får det inte vara, säger Lena Wohlfeil, samordnare för musik och kreativa uttryck på Equmeniakyrkan.

1 800 kronor för en psalm

Hon berättar att för att visa texten till en psalm av Anders Frostenson under en sändning på nätet kostar det 950 kronor, men att Anders Frostenson-sällskapet som har upphovsrätten debitera för minst två år, det vill säga 1 800 kronor.

Samma sak när det kommer till Britt G Hallqvist verk, där kostar det 500 kronor för en psalm. Ligger den kvar på nätet efteråt blir det dyrare, 1 200 kronor för tre månader.

Så när de webbsända gudstjänsterna planerades valdes helt enkelt deras psalmer bort.

– Det blev för dyrt, säger Lena Wohlfeil.

– När vi planerade och såg någon av deras psalmer som skulle passa sa vi att vi får ta en annan i stället.

Lena Wohlfeil, Equmeniakyrkan

Regelverket en djungel

När Lena Wohlfeil berättar om reglerna kring upphovsrätt säger hon att det är något av en djungel i dag och att reglerna inte hängt med tekniken. Framför allt nu, då coronapandemin tvingat många att sända gudstjänster via nätet.

Hon säger att det blir ganska många avtal att hålla reda på, då man måste ha flera tilläggsavtal för att få visa texter till sånger.

– Vi har hänvisats runt till alla möjliga upphovsrättsorganisationer när vi försökt få fram ett generellt avtal för att visa sångtexter ur sångboken “Psalmer och Sånger” på nätet, berättar Lena Wohlfeil.

Men det gick inte att få något heltäckande avtal. I stället måste församlingarna söka tillstånd för varje enskild sång de vill lägga ut texten på i sina webbsändningar.

Gäller att ha koll

Det är en mängd av internationella och nationella avtal att hålla reda på, ibland går det smidigt ibland trögt.

– Om en upphovsman varit död i 70 år är verket fritt. Så om vi vill visa texten på “O Store Gud” så är det lugnt, säger Lena Wohlfeil och hänvisar till Carl Bobergs kända psalm som släpptes fri för allmänt bruk år 2010.

Equmeniakyrkans kyrkokonferens

Men utöver det gäller det att ha koll på vilka avtal som är skrivna. Och vill man sjunga psalmer av Frostenson och Hallqvist, båda två är döda sedan en tid tillbaka, gäller det att ha pengar på fickan.

– Jag förstår att Frostenson-stiftelsen bygger sin ekonomi på det här, med stipendier och psalmskrivarskola. Men vi blir tvungna att välja bort hans sånger. Det är inte försvarbart att vi ska lägga gåvopengar på att få sjunga vissa sånger, jag tror inte att folk vill ge kollekt för det, säger Lena Wohlfeil.

Vad händer om man på en webbsänd gudstjänst använder sig av upphovsrättsskyddat material?

– Det är frågan. Jag vet inte vad det är för straffskala på att olovligt använda upphovsrättsskyddat material. Det kan säkert vara böter, om det är någon som ger sig ut och börja undersöka det där.

Lena Wohlfeil säger att det är en sak för henne, som är heltidsanställd med ansvar för musikfrågor för Equmeniakyrkan.

– Men en församling som byggs upp av ideella krafter, vem har tid att sitta ner och göra det här jobbet, undrar hon?

Lena Wohlfeil tror att även de som äger upphovsrätten egentligen inte vill ha det så här, utan det blir snarare kontraproduktivt.

Valde andra sånger

Åter till gudstjänsterna under Equmeniakyrkans kyrkokonferens. För hur valdes då vilka sånger som skulle sjunga?

– Vi valde flera sånger som vi själva hade rättigheter till, berättar Lena Wohlfeil.

Hon ringde också upp och frågade Per Harling om de fick använda hans sånger och om han ville ha något betalt, vilket han inte ville.

Ni hade väl kunnat sjunga psalmer utan att visa texten och på så sätt kommit runt det här upphovsrättsproblemet?

– Jo, det hade vi kunnat göra. Men eftersom folk inte kunde komma till kyrkan och vara med på gudstjänsterna ville vi att man skulle kunna vara med och sjunga hemifrån. Då ville vi skriva ut texten. Det är en tillgänglighetsfråga.

Därmed tvingades man också att välja bort viss musik.

– Det var med sorg i hjärtat vi gjorde det valet.

Equmeniakyrkans kyrkokonferens

---

Fakta: Frostenson och Hallqvist

  • Anders Frostenson var en präst och psalmförfattare som dog 2006.
  • Britt G Hallqvist var poet och psalmförfattare och dog 1997.
  • Båda två har skrivit text till flera välkända psalmer.
Fler artiklar för dig