Nyheter

Klart: Sida ger hjälporganisationer två extra år

Men tillfredsställande svar om skälet till avslutat avtal saknas fortfarande

Svenska missionsrådet och Act Svenska kyrkan får humanitärt stöd från Sida i två år till. Men det handlar om en utfasning och redan nästa år halveras summan.
– Vi är trots allt mycket glada för förlängningen, säger Svenska missionsrådets generalsekreterare Charlotta Norrby till Dagen.

Det nya beslutet innebär att Svenska missionsrådet (SMR) får 30 miljoner kronor i humanitärt stöd 2021 och ungefär 15 miljoner kronor 2022. För Act Svenska kyrkans del betyder utfasningen, enligt Kyrkans Tidning, att stödet nästa år blir omkring 40 miljoner kronor.

Efter den tvååriga utfasningsperioden kommer båda organisationerna att stå utanför Sidas grupp av strategiska partnerorganisationer fram till 2025 då de åter kan ansöka om att få bli partnerorganisation.


Inte pengar till akut krishjälp

Under utfasningsperioden får organisationerna dessutom inte stöd till vad som helst.

– Vi får bara söka bidrag för insatser i länder där vi redan finns, exempelvis Jemen, Syrien och Sydsudan. Vi får alltså inte söka pengar om det skulle inträffa någon akut kris på annat håll, säger Charlotta Norrby som samtidigt berättar att det finns en liten ljusglimt.

– Åren 2022 till 2025 kan vi få ett begränsat stöd för att upprätthålla den humanitära kompetensen.

Massiv kristen kritik

Det har nu gått drygt en månad sedan det blev offentligt att Sida inte tänkte förnya avtalet om humanitärt bistånd med Svenska missionsrådet och Act Svenska kyrkan. Kritiken från kristet håll var massiv och nu står det alltså klart att det blir en utfasningsperiod.

Enligt Charlotta Norrby var Sida redan från början villiga att diskutera detta. Men hon säger till Dagen att SMR fortfarande inte har fått tillfredsställande svar från Sida om hur de kom fram till den bedömning av SMR som låg till grund för beslutet att inte förnya avtalet om humanitärt bistånd.


Nu känner ni ändå till förutsättningarna – handlar det om att göra det bästa av situationen?

– Exakt, så är det. Och just nu håller UD dessutom på att utarbeta en humanitär strategi som ska börja gälla nästa år. Här bidrar vi på olika sätt i den processen. Bland annat menar vi att lokala religiösa aktörer har en viktig långsiktig roll i det humanitära biståndet.

Charlotta Norrby betonar också att SMR får två sorters stöd från Sida, dels det humanitära stödet som ska fasas ut, dels ett långsiktigt civilsamhällesstöd som inte påverkas av Sidas beslut. I SMR:s fall står det förstnämnda för 20 procent av stödet från Sida medan civilsamhällesstödet utgör 80 procent.

---

Fakta: Detta har hänt

  • 5 september 2020: Sida väljer att inte förnya avtalet om humanitärt bistånd med Act Svenska kyrkan och Svenska missionsrådet. “Ett dråpslag”, säger Act Svenska kyrkans Erik Lysén till Kyrkans tidning.
  • 8 september 2020: Svenska missionsrådets nya generalsekreterare Charlotta Norrby uttrycker oro över framtiden och säger till Dagen att Sidas beslutsprocess har varit “oklar och otydlig”.
  • 10 september 2020: Sida meddelar att beslut ännu inte har fattats formellt och att de kommer att diskutera det enskilt med varje organisation. Samtidigt får Act Svenska kyrkans humanitära arbete högt betyg i en granskning från HQAI, en kvalitetssäkrande tredjepartsorganisation.
  • 16 september 2020: Sida säger till Dagen att de försöker få till stånd en tvåårig förlängning av avtalen.

---

Fler artiklar för dig