Den folkvalda stiftsstyrelsen i Härnösands stift kräver att biskop Eva Nordung Byström avgår. Biskopsmötet beklagar situationen och uppger att en översyn av kyrkoordningen är nödvändig.
Som Dagen tidigare berättat har en konflikt blossat upp i Härnösands stift mellan stiftsstyrelsen och biskop Eva Nordung Byström som sedan en tid tillbaka är sjukskriven. Under sitt senaste sammanträde uppmanade stiftsstyrelsen biskop Eva Nordung Byström att avsluta sin tjänst. Orsaken anges vara samarbetsproblem. Konflikten har engagerat såväl prästkollegor som andra kyrkoaktiva i olika upprop och debattartiklar till förmån för biskopen.
Nu sluter även Eva Nordung Byströms biskopskollegor inom Svenska kyrkan upp i ett gemensamt uttalande.
“I det ljuset framstår den uppkomna situationen i Härnösands stift som djupt smärtsam och ytterst problematisk. Den är smärtsam på ett personligt och mänskligt plan för de inblandade, inte minst för vår kollega biskop Eva Nordung Byström”, skriver biskoparna.
De fortsätter med att konstatera att situationen även är problematisk för hela Svenska kyrkan – “både när det gäller gestaltandet av enheten i Kristus och det gemensamma ansvarstagandet för att den grundläggande uppgiften ska utföras så att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas”.
[ Läs mer | Kyrkopolitiker försöker avsätta biskopen - präster protesterar ]
Synliggör principiella frågor
Biskoparna beskriver vidare den så kallade dubbla ansvarslinjen. I grund och botten innebär det att folkvalda ledamöter i exempelvis stiftsfullmäktige har ett ansvarsområde medan präster (och biskopar) har ett annat ansvarsområde.
Enligt biskopsmötet synliggör konflikten i Härnösands stift ett antal principiella frågor om biskopsämbetets identitet och plats i Svenska kyrkan.
Biskoparna konstaterar att en biskop är vald med förtroende av båda ansvarslinjerna och att en biskop därför inte borde kunna avsättas “genom ett ensidigt beslut av en kyrklig nivå eller av en ansvarslinje”.
[ Läs mer | Elisabeth Sandlund: Härnösandsstriden gäller en viktig princip ]
Arbetsgivarlinjen inte teologiskt bearbetad
De medger att en stiftsstyrelse förvisso kan ha rätt att ur ett arbetsrättsligt perspektiv säga upp en biskop. Men biskoparna slår samtidigt fast att ett sådant beslut “står i konflikt med ecklesiologiska och demokratiska principer som hör till Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära”.
Biskopsmötet skriver att arbetsgivarlinjen inte är teologiskt bearbetad – att den rådande situationen i Härnösands stift inte har förutsetts – och att det därför är nödvändigt med en översyn av kyrkoordningen som styr Svenska kyrkan.
“Oavsett vilken lösning den akuta krisen i Härnösands stift får har det på ett principiellt plan blivit tydligt att vi i framtiden behöver en annan ordning för att kunna hantera en liknande situation väl.”
Daniel Bramsell, pressekreterare för ärkebiskop Antje Jackelén säger i en kommentar till Dagen att det händer att biskopsmötet uttalar sig gemensamt i form av så kallade biskopsbrev, exempelvis skedde det vid Förintelsens minnesdag tidigare i år.
“Att biskopsmötet behöver göra ett principiellt uttalande som detta, med anledning av en specifik konflikt, tillhör dock – tack och lov – ovanligheterna.”