Nyheter

Pingstpastorer minst intresserade av att gå samman

Det finns inget större intresse bland pastorer för ett samgående mellan Pingst FFS, Evangeliska frikyrkan och Svenska alliansmissionen, visar Dagens pastorsenkät. Minst positivt inställda är pingstpastorerna.


Pingst FFS, Evangeliska frikyrkan och Svenska alliansmissionen har ett nära samarbete i vissa frågor. De driver högskoleutbildningen Akademi för ledarskap och teologi (ALT) i Örebro tillsammans och har en gemensam sektion i fackförbundet Vision.

– Vi har likartade församlingsförhållanden som både EFK och SAM. I personalsammanhang är det jätteberikande att ha en gemensam sektion, säger Stanley Karlman, pastor i Pingstkyrkan i Karlshamn och ledamot i Visions sektionsstyrelse.

Dagen ställde i sin pastorsenkät frågan om ett potentiellt samgående mellan samfunden. Svaren visade att pingstpastorer är minst intresserade av att gå samman med de andra samfunden. 44 procent säger att det inte är något att sträva efter medan bara 18 procent menar att ett samgående vore positivt. Övriga har ingen åsikt i frågan.

– Ibland är det lätt att tro att ett samgående ska göra saker bättre, men risken är att vi förlorar färgerna i våra olika samfund. Då ser jag hellre att vi har ett tydligare nätverk lokalt, säger Stanley Karlman.

Stanley Karlman, pastor i Pingstkyrkan Karlshamn.


Praktiska förutsättningar

I EFK och SAM ställer sig fler pastorer positiva till ett centralt samgående – knappt en tredjedel. Ändå är Martin Olofsgård, pastor i dubbelanslutna Nässjö Baptist- och Alliansförsamling och också del av Visions sektionsstyrelse, inne på samma spår som Stanley Karlman i frågan.

– Samgåenden har nog mer med relationer på varje lokal plats att göra än att man hittar varandra teologiskt. Det är rätt mycket praktiska förutsättningar, att vi tror att vi kan göra mer tillsammans än vad vi kan göra var för sig, säger Martin Olofsgård och nämner konfirmationen som ett exempel.

– Vi har ett lokalt samarbete med Pingstkyrkan och Missionskyrkan här i Nässjö som gör att vi kan garantera ledare och undervisning till konfirmationen varje år.

Egen identitet

Ökade samarbeten mellan samfunden ska inte förstås som ett första steg mot ett samgående, utan kommer snarare till stånd för att det finns en större förståelse för varandras särdrag, menar Martin Olofsgård. Därför minskar nödvändigheten att gå ihop centralt.

– Om du hade frågat mig om ett samgående för ett antal år sedan hade jag kanske sagt “varför inte?”, men nu upplever jag att man ser ett större värde av den egna identiteten. Ju tryggare man är i sin egen identitet, desto lättare har man att samarbeta med andra, säger Martin Olofsgård.

Martin Olofsgård, pastor i Nässjö Baptist- och Alliansförsamling

---

Fakta: Pastorsenkäten

  • I Dagens pastorsenkät svarade 234 pastorer från Pingst FFS, SAM och EFK på följande fråga:
  • Frågan om ett samgående mellan de tre ALT-samfunden (Pingst, EFK och SAM) diskuteras till och från. Vilken är din åsikt?
  • Ett samgående skulle vara positivt. EFK: 32 %. Pingst FFS: 18 %. SAM: 30 %.
  • Det är inget att sträva efter. EFK: 30 %. Pingst FFS: 44 %. SAM: 34 %.
  • Jag tycker att det är svårt att ha någon åsikt om detta. EFK: 38 %. Pingst FFS: 38 %. SAM: 36 %.

---

Fler artiklar för dig