Nyheter

Hakkors på Västerås domkyrka bedrövar anställda

Händelsen polisanmäld som hets mot folkgrupp.

På onsdagsmorgonen upptäckte personal att Västerås domkyrka hade utsatts för skadegörelse: hakkors fanns klottrade på kyrkans portar.
– Vi är självklart ledsna och bedrövade och tar det på största allvar, säger Johan Sköld, pastoral områdeschef i Västerås.

När personal i Västerås domkyrka kom till jobbet på onsdagsmorgonen upptäckte de skadegörelsen. Det hade klottrats hakkors på kyrkan.

– Det fanns svastikor på två portar, säger Johan Sköld, pastoral områdeschef i Västerås pastorat, till Dagen. Han tillägger att det inte fanns några andra ingrepp på kyrkan.

Kyrkan påbörjade omedelbart saneringen som förväntades bli klar redan under onsdagen. Skadegörelsen anmäldes till polis som nu utreder ärendet. Eftersom hakkors är ett hatbrott upprättades också en anmälan om hets mot folkgrupp.

– Vi är självklart ledsna och bedrövade och tar det på största allvar. Det är jättetråkigt, dels för skadegörelsen i sig, dels för den här symbolen, säger Johan Sköld.

Johan Sköld, pastoralområdeschef, och Daniel Eklund, domprost, framför Västerås domkyrka.

Det är inte första gången som Svenska kyrkan Västerås utsätts för liknande händelser. 2014 klottrades också hakkors på Västerås domkyrka och 2018 fann personal på Hovdestalunds kyrkogård ett hakkors format av värmeljus samt ett papper med en symbol för en nazistgrupp. I andra delar av landet vandaliserades kyrkor i både Nässjö och Falköping med hakkors under 2019.

Läs mer: Norra Solberga kyrka vandaliserades med hakkors och djävulstecken

Vill inte spekulera kring motiv

Tidigare i år hade Västerås domkyrka en utställning med porträtt av förintelseöverlevare för att uppmärksamma att det var 75 år sedan Förintelsen ägde rum. Något motiv bakom skadegörelsen vill dock Johan Sköld inte spekulera i.

– Domkyrkan är en publik byggnad och det finns alltid människor som har åsikter om religion, men det behöver inte heller ha med det att göra. Vi låter polisen utreda detta och fortsätter vår verksamhet i stället, säger Johan Sköld.

Det finns ingen känd hotbild mot kyrkan och därför kan verksamheten återupptas igen.

– För oss är det viktigt att vara en öppen kyrka och vi fortsätter därför vår verksamhet som vanligt. Den som vill är varmt välkommen att komma till kyrkan, säger Johan Sköld, pastoral områdeschef i Västerås.

---

Fakta: Västerås domkyrka

Invigd: 1271.

Höjd: 91,8 m.

Domprost: Daniel Eklund.

---

Fler artiklar för dig