Nyheter

Krav på biskopens avgång i Härnösand

En konflikt mellan den folkvalda stiftsstyrelsen och biskop Eva Nordung Byström skakar Svenska kyrkan i Härnösands stift.

Avgå! Det är kravet som nu ställs på Härnösand stifts biskop Eva Nordung Byström, då en långvarig konflikt eskalerat och kommit upp till ytan.

Den part som menar att förtroendet för biskopen är förbrukat är stiftsstyrelsen, det vill säga de kyrkopolitiker som valdes in 2017, där Kenneth Norberg (S) har den ledande ställningen som andre vice ordförande. Stiftsstyrelsen har agerat via facket och skrivit ett brev där de kommit med sitt avgångskrav på biskopen, rapporterar Kyrkans Tidning.

Maktkamp på kansliet

Tidningen berättar också att det pågår en maktkamp på stiftskansliet i Härnösand och att det sedan en tid tillbaka råder en problematisk arbetsmiljö.

Eva Nordung Byström är själv ordförande i stiftsstyrelsen i egenskap av biskop. Nu råder det en öppen konflikt mellan henne och de förtroendevalda som utgör resten av styrelsen.

Men bägge parter ligger lågt med att kommentera händelserna närmare, inklusive att konkret peka ut vad konflikten i grunden handlar om. Eva Nordung Byström har sjukskrivits på inrådan av facket och har inte yttrat sig.

Samtal pågår

På stiftets egen hemsida har en kommentar lagts ut i samband med den mediala uppmärksamheten.

– När det gäller samarbetsproblemen mellan ordförande, det vill säga biskopen, och den övriga styrelsen, kan jag inte säga någonting. Samtal oss emellan pågår och jag vill absolut inte föra dessa i media, säger Kenneth Norberg (S).

Kyrkosyn diskuteras

Konflikten i Härnösands stift har också öppnat upp för en debatt om kyrkosyn – är det biskopen eller kyrkopolitikerna som bestämmer i kyrkan?

Svenska kyrkan har en episkopal ordning där biskopen ges en betydande roll. Frågan är om de förtroendevalda kyrkopolitikerna kan ta sig så stora friheter som att avsätta en biskop?

Flera av stiftets egna medarbetare tycks protestera mot kyrkopolitikernas agerande. Stiftets kontraktsprostar har i ett brev beskrivit sin oro där de menar att hela processen riskerar att underminera kyrkans episkopala ordning.

Härnösands stift täcker de fyra landskapen Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland och många medarbetare ute i stiftet har tagit biskopens parti i den konflikt som blossat upp på stiftskansliet i Härnösand.

Ovanligt att avsätta biskop

Att en biskop i Svenska kyrkan avsätts är ytterst ovanligt. Det har hänt en gång tidigare då Sven Thidevall lämnade sin biskopstjänst i Växjö stift år 2010 efter en konflikt med stiftsstyrelsen, det vill säga en liknande motsättning som i dag finns i Härnösands stift.


Fler artiklar för dig