Nyheter

Regeringen avböjde inbjudan till konferens om kristna elever som kränks

Konferens riktade fokus på utsatt grupp i den svenska skolan.


“Får kristna plats i skolan?” På det temat hölls en digital konferens där teologer, forskare och elever deltog.

Varannan kristen elev upplever sig kränkt för sin kristna tro i skolan, enligt en rapport från Sveriges kristna råd. Därför anordnade den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet en konferens tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, Svenska apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst.

Ett syfte var att spegla situationen. Gudrun Brunegård, riksdagsledamot för KD i utbildningsutskottet, berättade att hon lämnat en skriftlig fråga till utbildningsminister Anna Ekström utifrån Claphams rapport, som är en uppföljning av SKR:s rapport. Brunegård har frågat hur Ekström som minister kommer att agera för att stärka troende elevers rätt till respekt och likabehandling i skolan.

Svenska apologetiksällskapet förklarade varför den ateistiska normen behöver utmanas, och Micael Grenholm lanserade det kommande projektet “Godminder” som ett nytt verktyg för att uppmärksamma den kristna tron. Och ungdomar från Sollentuna Pings berättade om tron i vardagen som en inspiration inför den fysiska konferens på det här temat som vi planerar att hålla där i vår.

Regeringen avböjde medverkan

Samtliga tillfrågade representanter från regeringen avböjde medverkan i konferensen, liksom även Skolinspektionen.

– Den uppenbara oviljan från regeringssidan att öppet delta i den här diskussionen pekar på att det är viktigt att fortsätta lyfta frågan – inte för vår skull, utan för de kristna ungdomar som blir kränkta men inte hörda., säger Per Ewert, direktor på Claphaminstitutet.

Läs också Kristna elever kränks i skolan - men utredaren vill inte svara

Både de elever och högskolestudenter som deltog i konferensen, som hölls på lördagen, var överens om att det finns en sekulär norm i samhället som innebär att elever blir kränkta och mobbade på grund av sin tro.

– Värt att notera i de kommentarer som kom in var upplevelsen av den sekulära norm som finns hela vägen från högstadiet, via högskolestudenter till yrkesverksamma. Därför vill vi fortsätta lyfta och problematisera den normen, berättar han för Dagen.

Ny konferens i vår

Dessutom berättade ungdomar från pingstkyrkan i Sollentuna om tron i vardagen som en inspiration inför den fysiska konferens på samma tema som planeras att hållas där i vår.

– Vi hoppas att kristna ungdomar som har sin dagliga miljö i skolvärlden fick lite inspiration, argument och uppmuntran. Det är de väl värda.

Ungefär 150 personer deltog i den digitala konferensen.

Fler artiklar för dig