Nyheter

Kristna elever kränks i skolan - men utredaren vill inte svara

Utbildningsdepartementet utreder otrygghet i skolmiljön - men undviker frågor om huruvida kränkningarna mot kristna tas med.

Utbildningsminister Anna Ekström tog spontant upp kränkta kristna elever som ett exempel på hur otryggheten har ökat i skolmiljön.
Men utredaren Katarina Håkansson, som leder framtagandet av en nationell handlingsplan för trygghet och studiero i skolan, vill inte resonera med Dagen om problemet.

I veckan har den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet lagt fram en rapport och skrivit på Dagens Nyheters debattsida (16/9) under rubriken: “Den sekulära normen i skolan marginaliserar kristna elever”. Rapportförfattarna riktar sig bland annat direkt till pågående nämnda utredning med krav om att nolltolerans mot kränkningar utifrån tro och religiös identitet skrivs in i handlingsplanen.

Bakgrunden är en undersökning som Sveriges kristna råd och ärkebiskop Antje Jackelén presenterades i vintras, och som visade att nästan hälften av 393 kristna ungdomar (48 procent) svarade att de upplevt sig kränkta på grund av sin tro.

Läs också Maja trakasserades i skolan för sin tro under fem års tid

Minister tog upp kristna elever

Utbildningsminister Anna Ekström hänvisade till undersökningen om utsatta kristna elever som ett tydligt exempel vid den presskonferens i slutet på februari då hon berättade om behovet av att tillsätta en utredning om trygghet och studiero i skolan, med bland annat mobilförbud i klassrummen och möjlighet att flytta hotfulla elever på agendan. Ministern förklarade samtidigt att hon inte ville skriva in direktiv för någon speciell grupp till utredaren.

I anslutning till presskonferensen sa Anna Ekström till Dagen: “Jag förväntar mig att utredaren ska se till att alla elever kan gå till skolan och känna trygghet och studiero. När jag läste uppgiften att kristna elever känner sig utsatta och ifrågasatta blev jag väldigt upprörd.”

Vidare uttryckte ministern: “Ingen elev i Sverige ska bli ifrågasatt på grund av sin kristna tro eller religiösa övertygelse. Skolan ska vara en plats fri från kränkningar.”

Diagram från underökningen om kränkta kristna elever, gjord av Sveriges kristna råd.


Utredare vill inte svara på frågor

Utredaren Katarina Håkansson på utbildningsdepartementet ska vara klar med sitt arbete till årsskiftet. När Dagen tar kontakt och förklarar ärendet vill hon först gärna läsa den nu i veckan aktuella debattartikeln i DN, och ta del av vad utbildningsministern sa vid presskonferensen. Men den inbokade intervjun avbokas senare.

Katarina Håkansson vill inte svara på Dagens konkreta frågor, som vi skickar skriftligt, huruvida hennes utredning tittar på området kränkta kristna elever i skolan, och vilka problem hon i så fall ser här. För omgivningen råder alltså oklarhet kring svaren. Hon hänvisar till att hennes uppdrag pågår, och skriver i mejl en mening:

“Jag instämmer helt i Anna Ekströms uttalande nedan att ingen elev ska bli ifrågasatt för sin religiösa övertygelse och att skolan ska vara en plats fri från kränkningar.”

På lördag (19/9) anordnas en digital konferens med bland andra kristna elevorganisationen Ny generation, där Claphaminstitutets rapport, och efterfrågan av politiska åtgärder för att minska utsattheten för troende elever, kommer att diskuteras vidare.

---

Fakta: Kränkta kristna elever och sekulär intolerans

  • Sveriges kristna råd presenterade i februari 2020 en undersökning med 393 kristna elever, där nästan hälften, 48 procent, upplevde sig ha blivit kränkta på grund av sin tro.
  • Kristna tankesmedjan Claphaminstitutet har i sin rapport i veckan sammanställt annan forskning kring området samt gjort 20 intervjuer med kristna elever som utvecklar på vilket sätt de känner sig kränkta i skolan.

---

Läs också Micael Grenholm: Kristna barn lever i ett slagfält där tron attackeras i skolan

Fler artiklar för dig