Nyheter

Trumpregeringen nomineras till Nobelpriset - av svensk KD-profil

Magnus Jacobsson: I förrgår var jag kanske Sveriges mest omskrivna person.

Ge Nobels fredspris till USA:s, Serbiens och Kosovos regeringar. Det föreslår pingstvännen Magnus Jacobsson, även känd som riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Nomineringen skickades nyligen in till Nobelkommittén och Magnus Jacobsson twittrade själv ut vad han hade gjort. Det var som en bomb som briserade och snart gick det att läsa om nyheten i Washington Post, The Independent, Jerusalem Post och andra stora mediebolag.

– I förrgår var jag kanske Sveriges mest omskrivna person, säger Magnus Jacobsson lite skämtsamt när Dagen når honom.

Inte Trumps nominering

Han konstaterar samtidigt att intresset för denna “världsnyhet” varit ganska sval i Sverige, Bohuslänningen är en av få medieaktörer som skrivit om det.

Nyheten fick nog lite extra hjälp på traven då många tog det för givet att det var Donald Trump som fick sin andra fredsprisnominering.

– Men jag har inte nominerat Trump, utan USA:s regering, säger Magnus Jacobsson.

– Paradoxen blir att om Biden vinner presidentvalet blir det han som skulle få ta emot priset.

Trump har kommenterat

Även om många missuppfattat det här berättar Magnus Jacobsson ändå roat att nyheten verkar ha nått hela vägen upp till Donald Trump. Presidenten har själv kommenterat att han numera är nominerad till fredspriset två gånger, då han tidigare nominerades för USA:s insatser i fredsförhandlingarna mellan Israel och arabvärlden.


Varför har du nominerat de här tre regeringarna?

– För att det här avtalet som kommit till är första gången på 20 år då man etablerat förbindelser mellan Belgrad i Serbien och Pristina i Kosovo, där USA hjälpt till att medla. Att öppna järnvägar, flygförbindelser, vägar och att börja handla med varandra, det är att verka för fred.

Magnus Jacobsson säger att det här även är personligt för honom, då han känner många personer som flytt från krigets Balkan till Sverige, inte minst då han tidigare var kommunpolitiker hemma i Uddevalla.

– Att det här sker är så pass positivt att det behöver lyftas fram, säger han.

Varför får du nominera fredspristagare?

– För att parlamentariker äger den rätten, säger Magnus Jacobsson.

Vad är oddsen för att din nominering går hela vägen?

– Det vågar jag inte ens fundera på. Men det är kul att få lyfta fram att det händer något positivt på Balkan, på så sätt har nomineringen redan fått en positiv effekt. Många lyfter i dag fram fredsfördragen mellan Israel och arabvärlden, men få har noterat att det händer något positivt i Europa också.

Fler artiklar för dig