Ett fredsavtal har ingåtts mellan övergångsregeringen i Sudan och rebellrörelsen SPLM-Nord. Avtalet innebär att islam avskaffas som statsreligion och det ses som ett steg på vägen mot religionsfrihet.
I överenskommelsen, som nyligen undertecknades i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, heter det bland annat att “konstitutionen ska grundas på principen om att skilja mellan religion och stat”. Vidare sägs att “staten inte ska slå fast en officiell religion”.
Statsreligion i 30 år
Det innebär att Sudan tar ett kliv för att avskaffa det system av strikta sharia-lagar som gällde i tre decennier under förre presidenten och diktatorn Omar al-Bashir. Då var islam statsreligion i det nordafrikanska landet, som blev självständigt 1956.
Redan innan överenskommelsen har den tillförordnade premiärministern Abdalla Hamdok, som leder landets övergångsregering, gjort förändringar på flera områden, rapporterar Christianity Today.
Läs mer: Sudan tar bort dödsstraff för konvertiter
I september förra året kom Sudan överens med FN om att öppna kontor för mänskliga rättigheter i marginaliserade områden med betydande grupper av religiösa minoriteter. Senare under året ändrades ordningslagen, vilket innebar att kvinnor som inte följer sharia-lagar inte längre får straffas.
Och i juli i år kom en annan viktig milstolpe i landets historia när dödsstraffet för att konvertera från islam togs bort. Samtidigt upphävdes rätten att använda spöstraff för dem som anses ha hädat islam.
90 procent muslimer
Avtalet som premiärminister Hamdok och rebellgruppens ledare Abdelaziz al-Hilu enades om innebär också att vapenvila ingås men att SPLM-Nord får behålla sina vapen i “självförsvar”, enligt Utrikespolitiska institutet.
Av Sudans totalt 45 miljoner invånare är ungefär 91 procent muslimer och 6 procent kristna. Den kristna människorättsorganisationen Open Doors rankar Sudan på sjunde plats bland de 50 länder i världen där det är svårast att leva som kristen.
Den amerikanska människorättsorganisationen US Commission on International on International Religious Freedom, USCIRF, gör bedömningen att avtalet ska skydda alla sudanesers rättighet att praktisera sin religion.
Försiktig optimism
Även kristna ledare är hoppfulla om att det religionsfriheten i Sudan ska stärkas. Tombe Trille, katolsk biskop i El Obeid som är huvudstad i delstaten Kordofan, hör till dessa:
– Vi är mycket glada. Att ett avtal äntligen är klart är mycket viktigt, men människor i den här delen av landet är normalt försiktiga, säger han till Vatikanens nyhetsbyrå.
Läs också: USA-rapport: Stora framsteg för religionsfrihet i Sudan
Mycket arbete återstår innan landet får religionsfrihet i praktiken. Efter flera månader av folkliga protester störtades diktatorn al-Bashir i april förra året.
Sharia inte grunden
En tillfällig konstitution – där man medvetet undvek att hänvisa till sharia som den primära källan till lagstiftning – undertecknades i augusti 2019. Samtidigt utlystes en vapenvila med sikte på ett uppnå en varaktig fred.
Förhandlingar inleddes i slutet av förra året, i februari förlängdes vapenvilan och nu har alltså ett fredsfördrag undertecknats.
Sudan leds av ett tillfälligt övergångsråd som består av elva personer, däribland en koptisk kristen. Ordförande i rådet är för närvarande generalen Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan. Målet är att stora förändringar ska vara genomförda år 2022, då man även planerar att genomföra val.
---
Fakta: Sudan
- Har cirka 45 miljoner invånare.
- Blev självständigt 1956.
- Var tidigare en brittisk koloni.
- Afrikas till ytan tredje största land
- Gjort påtagliga framsteg när det gäller religionsfrihet.
- Avskaffar islam som statsreligion.
---